Feltámadás után

2023.05.03. 12:13

A szanyi iskolában elkészítették az öröm útját - galéria

Egyedülálló lelki helyszínt alakítottak ki a szanyi Szent Anna katolikus iskolában, ahol a diákok elcsendesedhetnek, imádkozhatnak: örömutat hoztak létre a gyerekek közreműködésével. A feltámadás utáni stációkat tegnap közösen járták be a szanyi tanulók.

Cs. Kovács Attila

A szanyi gyerekek Takács Annamária hittanár segítségével járták be a feltámadás utáni stációkat. Fotók: Cs. K. A.

Az öröm útját járták be tegnap délelőtt a szanyi Szent Anna katolikus iskola diákjai. A Jézus feltámadása utáni eseményekre emlékeztek az iskola parkjában kialakított elmélkedő helyen, ahol stációkon örökítették meg az újszövetségi történeteket, a tanítványokkal való találkozásokat. Szanyban tavaly alakították ki az örömút, a stációkhoz a diákok alkottak képeket.

- Olyan helyet szerettünk volna az iskolaudvaron kialakítani, hogy a gyerekek imádkozhatnak, elcsendesedhetnek, elmélkedhetnek. Az örömútra esett a választás, hiszen úgy gondoltuk, ha Jézus keresztútján résztveszünk, akkor örömében is osztozzunk és ünnepeljünk együtt vele-mondta a Kisalföldnek Takács Annamária, az iskola hittanára. - Ez a tizennégy stáció segít megélni és imádkozni a húsvét utáni ötven nap örömét. A tanulók készítették a képeket hozzá, melyek alkalmanként megújulva egyedivé varázsolják a Jézus feltámadása utáni örömteli eseményeket. A meghitt környezet nem csak imára, elcsendesedésre hív, hanem közösségformáló ereje is van. Közös szabadtéri foglalkozásra ad lehetőséget például.

Az öröm útjának "feladata" az is, hogy a gyerekek fejében, szívében és lelkében elültesse a húsvéti örömhírt. Tavaly a szanyi örömutat Veres András megyéspüspök áldotta meg, illetve támogatta létrehozását. A képeket tehát a gyerekek csinálták, a stációkat Turi Tamás farádi fafaragó készítette el. Stáció készült Jézus feltámadásának, az üres sír megtalálásának, a megjelenésnek Mária Magdolna előtt, az emmauszi tanítványoknak, a kenyértörésnek, a tizenegy apostolnak való megjelenésnek, a tanítványoknak adott bűnbocsátó hatalomnak, Tamásnak, a Tibériás-tónak, Péternek, a tanítványok "világba küldésének", a mennybemenetelnek, a várakozásnak a Szentlélek eljövetelére, a Szentlélek elküldésének.

Információink szerint hazánkban a szanyi az első örömút, melyet iskolában állítottak. Tóthné Molnár Bernadett igazgató hozzátette: közterületeken, plébániák parkjában állítottak már, de olyan, melyet gyerekek készítettek és iskolában állítottak fel, biztosan nincs.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában