Szívünk titkai

2023.05.11. 19:08

A Soproni Nyugdíjasegyetem előadása a krónikus betegségek megelőzéséről

Szívünk titkai – javuló életminőség krónikus szívbetegség mellett címmel tartott előadást a Soproni Nyugdíjasegyetem legutóbbi rendezvényén dr. Szalay Katalin főorvos. Figyelmeztetett, vegyük komolyan az étkezés, a munka és a pihenés egyensúlyát.

kisalfold.hu

A szokásosnál is többen vettek részt az egészségünkkel kapcsolatos nyugdíjasegyetemi előadáson. Fotó: Szalay Károly

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház és Rehabilitációs Intézet Kardiológiai Rehabilitációs Osztályának főorvosa azzal kezdte előadását, hogy a szívünket illetően valójában semmi titok nincs. Ugyanúgy működünk, mint egy autó, aminek már a hangjából hallani, ha valami nem stimmel. A szervezetünk is jelez, ha probléma van, csak figyelnünk kell ezekre a jelzésekre. 

A betegségeknek két fajtája van: akut és krónikus. Az előbbi hirtelen kezdődik – mint például a tüdőgyulladás, lábtörés – és célzott terápiával gyógyulás érhető el. A krónikus betegség lassan alakul ki, a lappangó kezdet után évekig, évtizedekig tünetmentes lehet. Ráadásul a krónikus betegség életünk végéig velünk marad, bár megfelelő terápiával és életmóddal az állapot egyensúlyban tartható. Hozzátette, átjárás azért van, egy akut probléma is krónikussá válhat és egy meglévő krónikus betegségnek is lehetnek hirtelen lefolyású, akut fellángolásai. 

A rehabilitáció tekintetében a megelőzés, az egészség megőrzése az elsődleges cél, hogy ki se alakuljon a betegség. Ehhez sok esetben társadalmi szintű változásra van szükség, valamint életmódváltásra.

 Az előző generáció életmódja, viselkedése meghatározó az utódok számára is, hiszen a megtapasztalt minták, szokások, elvárások alapján alakul ki a szemléletük. A másodlagos cél a krónikus beteg állapotának megőrzése és javítása, leginkább az életvitel átalakításával. 

A szív- és érrendszeri betegségek Magyarországon a halálozási okok 40 százalékát adják. A szívbetegségeknél külön kell választani a koszorúér-, a szív­izom-, valamint a szív elektromos rendszerének betegségeit. Ezek közül a leggyakoribb a koszorúér-betegség. 

– Jó hír, hogy a mai társadalmunkat sújtó krónikus betegségek megelőzhetőek, visszafordíthatóak és fékezhetőek. Vegyük komolyan az étkezés, a munka és a pihenés egyensúlyát; az elme, a lélek és az alvás fontosságát. Tegyünk úgy, mintha az életünk múlna rajta, mert így is van! – zárta az előadást dr. Szalay Katalin. 

Horváth Zsolt nagy érdeklődéssel várta az egészséggel kapcsolatos előadást és nem csalódott benne. – Összefogott volt, valamint a laikusok számára is érthető. Sokat lehetett tanulni belőle, ez alatt a másfél óra alatt éveket okosodtam – mondta derűsen. 

Kisalföld-kvíz

1. Hogyan alakul ki a krónikus betegség? 2. A halálozások hány százalékát okozzák szív- és érrendszeri betegségek? A válaszokat május 19-ig várjuk a [email protected] e-mail-címre, vagy postán a Kisalföld-szerkesztőség 9400 Sopron, Frankenburg út 2/A levelezési címére. A levélbe és az e-mail ­tárgy rovatába ne felejt­sék beleírni: Soproni Nyugdíjasegyetem, kvíz. Az előző kvízünket helyesen megfejtők közül Rosta Endre petőházi és Balogh László soproni olvasóinknak kedvezett a szerencse, ők vehették át a Kisalföld ajándék könyveit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában