Legyen egy őrangyallal több

2023.04.28. 09:00

Vakvezetőkutyák világnapja - tizenegy kutyus segíti a mindennapokat Győr-Moson-Sopronban

Nyolcvanezer vak és gyengén látó ember közül mindössze kétszáznak van négylábú segítője az országban. Évente harminc kutyát képeznek, ez egyenként ötmillió forintba kerül, ami a tanítást és a kutya egészségügyi költségeit fedezi élete végéig.

Bella Violetta

Kiképzője szerint Dolly anyukájától örökölte jó természetét. Fotó: Csapó Balázs

Győr-Moson-Sopronban tizenegyen élnek vakvezető kutyával, a várólista több éves. Nem kisebb célt tűzött ki a Győri Lions Alapítvány, mint hogy összegyűjtse ezt az összeget, és finanszírozza egy vakvezető kutya kiképzését a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolánál. Az összeg most megközelíti a hárommillió forintot. Május végéig várják az adományokat.

A vakvezető kutya és gazdája élet- és munkaközösségben élnek, aminek az együttműködés mellett a szeretet és a ragaszkodás az alapja. 

– Tudod, hány autó alá eshettem volna már? – jegyzi meg Sáfrányné Kobli Írisz. – A kutyák előbb veszik észre, mint hogy mi észlelnénk! Vigyáznak ránk. 

A győri látássérült asszony azt mondja, a kapcsolatuk elején kicsit megküzdöttek egymással Dollyval, voltak makacs dolgai a kutyusnak, de az önálló gondolkodásra valamilyen mértékben szükség van ahhoz, hogy váratlan helyzetet – például ha újonnan megépítenek egy állványt – meg tudjon oldani. Ezzel együtt a közös munkával, bizalommal és alapos képzéssel azt is el lehet érni, ami labrador esetében nem kis csoda: hogy ne vegye el az élelmet. 

– Tegnap a munkahelyemen kimentünk ebédelni, és kiesett a kezemből a szendvics. Keresem a fűben négykézláb a zsemlémet, de Dolly jött és odaadta. A konyhakőre esett virslit is segített megtalálni, anélkül, hogy egy fognyom lett volna rajta. Semmit meg nem evett a földről. 

Néha becsúszik egy-egy esés, amiből hol a kutyának, hol a gazdának van mit tanulnia. 

– Van egy gyógyszerem, amiből ha többet veszek be, könnyebben megbotlok, olykor még látó ember vezetése mellett is. Amikor nyáron elestem a munkahelyemen, az én hibám volt. Azt hittem, azért tol mindig jobbra a kapuban, mert menne a parkba futni. De nem volt igazam, mert amikor nem engedtem, hogy jobbra toljon, elestem. Akkor jöttem rá, hogy a kapubejárónak van egy sínje, meg egy bütyök, aminek nekimegy a kapu. Ebben botlottam el. Folyton tanulok tőle. 

A vakvezetéssel megbízott kutyáknak az a dolguk, hogy ha rajtuk a hám, úgy kerüljék el az akadályokat, hogy az lehetőleg felőlük és ne gazdájuk felől essen. 
Ahhoz, hogy Íriszhez hasonlóan más vak vagy gyengén látó embernek is legyen négylábú őrangyala, május 31-ig várják a Győri Lions Alapítvány bankszámlaszámán az adományokat: 10103379-47313700-01004006. A közleményben kérik feltüntetni: „Vakvezetőkutya-kiképzés”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában