A családi minta mozgásra motiválhat

2023.04.19. 14:10

Mennyire fitt az ifjúság? Kifog az ingafutás a Győr-Moson-Soproni fiatalokon

Javult a Győr-Moson-Soproni fiatalok állóképessége, ugyanakkor a testtömegindexük alapján a negyedük fejlesztésre szorul a NETFIT mérései alapján.

Dániel Viktória

A fiatalok a csapatjátékokat kedvelik inkább, ha mozgásról van szó. A Révai- gimnázium tanulói ottjártunkkor kosárlabdáztak testnevelésórán. Fotó: Huszár Gábor

A NETFIT immár kilencedik éve mérte fel az ifjúság fittségét. A 2021–2022-es tanévben a térségben kicsivel az országosnál jobb eredmények születtek. (A 2022–2023-as tanév adatai még csak 18 százalékos feldolgozottságúak.)

A program kezdetéhez képest változás, hogy már fiatalabb korban jelentkezik a probléma. 

Míg 2014–2015-ben a 11 és 15 év közöttiek 70–72 százaléka tartozott az egészséges zónába, mostanra csak 65–67 százalék éri el ezt az eredményt. A 16–18 évesek körében stagnálás tapasztalható.

A NETFIT-ről és az eredményekről Ajtony Ákost, a győri Révai Miklós Gimnázium testnevelő tanárát kérdeztük. 

– A felmérés folyamata rendkívül időigényes, ezért a gyerekeket nehéz motiválni. Főleg a 11–12. osztályos korosztályt, közülük sokan inkább nyűgnek érzik a feladatokat, a 7–8. évfolyamos fiatalok még versenyeznek egymással, így náluk reálisabb képet mutatnak a kapott adatok. 

Ajtony Ákos elmondta: a felmérés első részét a legnehezebb elvégezni, mivel az életkori sajátosságok miatt a fiatalok nem szeretik a testzsírszázalékhoz és a testtömegindexhez szükséges súly- és magasságméréseket. 

A fiatalok fizikai állapotáról erőt mérő feladatoknál jobb képet adnak a gyorsaságra és állóképességre vonatkozó gyakorlatok, mint például az ingafutás. Az életkor előrehaladtával enyhe romlást lehet tapasztalni. 

Az ingafutásteszten a tizennyolc éves fiúk 44 százaléka teljesít csak az egészséges kategóriában, lányoknál ez 38 százalék. Ami riasztóbb, hogy 38 és 39 kilenc százalékuk a fokozott fejlesztést igénylő piros kategóriába esik. Öröm az ürömben, hogy ezzel is messze felülmúlják az országos átlagot, ahol a fiúknak 48, a lányoknak pedig 50 százaléka tartozik a piros zónába. A hasizomgyakorlatoknál azonban szinte mindenki jól szerepel, a diákok 90 százaléka tartozik az egészséges kategóriába. A fekvőtámaszokban pedig a megyei lányok megelőzik a fiúkat, 72 százalékuk teljesít a számukra előírt egészséges kategóriában, míg a fiúknak csak 65 százaléka. 

Ajtony Ákos kiemelte: a fiatalok fittségét elsősorban a családból hozott minták határozzák meg, ha otthon fontos a sport, akkor a gyermeknek is fontos lesz. 

A fiatalok fittségét elsősorban a családból hozott minták határozzák meg. Fotó: Huszár Gábor

– Tapasztalatom szerint a NETFIT önmagában nem motiválja a diákokat arra, hogy többet mozogjanak. Az idősebbeknél előfordul, hogy aki korábban nem mozgott, az elkezd konditerembe járni, de ez is inkább életkori sajátosság, a legfontosabb viszont az otthon kialakított értékrend. A testnevelésórákon a játékokra és a készségfejlesztő feladatokra, például saját testsúlyos has-, karizomedzésekre könnyebben motiválhatók, mint például a talajtornára. 

Ajtony Ákos hozzátette: a NETFIT-nek van egy jó alkalmazása, amit mindig megmutat a diákjainak. A tanulók a felületre a kompetenciateszteknél használt azonosítójukkal tudnak belépni, ahol láthatják a saját eredményeiket és összehasonlíthatják a korábbi teljesítményükkel. Ezt szeretik böngészni. 

Komárom egészségesebb


 

Komárom-Esztergom vármegyében a fiatalok 72 százaléka tekint- hető egészségesnek a testtömegindex alapján. Az állóképesség azonban itt se a tanulók erőssége, mindössze 43 százalékuk tudta teljesíteni a tőle elvárt szintet, 38 százalékuknak pedig fokozott fejlesztésre lenne szüksége. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában