Családokat érintő kérdések

2023.04.25. 10:01

Hasznos tanácsok az édesanyáknak a soproni baba-mama klubban

Közel negyed évszázados múltra tekint vissza a baba-mama klub Sopronban. A találkozókon a kisgyermekes édesanyáknak számos területen nyújtanak elméleti és gyakorlati segítséget a szakemberek, de remek alkalom arra is, hogy a megjelentek egymással tapasztalatokat cseréljenek.

Papp Fanni

A kisgyermekek jól érzik magukat a baba-mama klub által biztosított közösségben. Fotó: Máthé Daniella

A soproni baba-mama klubot minden hónap harmadik csütörtök délelőttjén szervezi meg a Soproni Szociális Intézmény Védőnői Szolgálata a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közreműködésével, amely a Népmeseponton biztosítja a helyszínt. 

– A klubot körülbelül huszonöt évvel ezelőtt indítottuk el, ugyan voltak kisebb-nagyobb kihagyások, de törekszünk arra, hogy minden hónapban összejöjjünk. A klub célja a kisgyermekeket nevelő családok igényeihez igazodó témák megtárgyalása, információnyújtás, gyakorlati tapasztalatok átadása szakemberek bevonásával, illetve a védőnők közreműködésével – mondta el Jakabné Vanyó Henrietta védőnő, a Soproni Szociális Intézmény Egészségügyi Alapellátás Intézetének vezetője. 

– A klub találkozóin bárki részt vehet, a kisgyermeket nevelőket és a várandós kismamákat is szeretettel fogadjuk. A gyermekek egészséges fejlődéséhez nemcsak az anyukákra van szükség, hanem fontos a családi környezet, ezért örömmel vesszük az édesapák, vagy akár a nagyszülők részvételét is. Mivel a programok hétköznap délelőtt vannak, így főként 0–3 éves korú gyermekekkel érkeznek a családok – részletezte Jakabné Vanyó Henrietta. 

A klubban volt már szó többek között elsősegélynyújtásról, a baleset-megelőzésről, babamasszázsról és baba-mama jógáról is, illetve anyukák szülés utáni hasizom-regenerációjáról, ahol gyakorlatban sajátíthatták el a tudást a résztvevők. Az áprilisi foglalkozáson pedig az édesanyák a csemetéikkel együtt érezhették jól magukat, ugyanis egy intenzív és egyben csinosító mozgásformát, a hordozós latin fitneszt próbálhatták ki. 

– Ez egy szórakoztató mozgásforma, amit a kisbabás és a várandós anyukáknak ajánlunk. A mozgás során a baba hordozóba kötve vagy a pocakban ringatózik kellemes latin zenére. Csak olyan mozdulatokkal dolgozunk, ami mindenkinek biztonságos, odafigyelve a gerinc, az ízületek és a gátizmok védelmére – avatott be a négygyermekes Karó Anita Xénia Maminbaba-oktató. – Aki lemaradt volna az óráról, de felkeltette az érdeklődését, az azonos címmel a közösségi oldalon találhat egy zárt csoportot, amihez csatlakozva számos információt tudhat meg – fűzte hozzá. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában