Tudását is szívesen átadja másoknak

2023.04.26. 12:30

A pillanat varázsa – Kiss Rita rajkai alkotásai a faluházban - fotók

A pillanat varázsa címmel nyílt meg Kiss Rita kiállítása a Rajka Faluházban: sokan megcsodálják a festményeket, textil- és papírmasé szobrokat.

Mészely Réka

Kiss Rita arra is nyitott, hogy a környékbeli településekre is elvigye alkotásait. Fotó: Kerekes István

Kiss Rita, a Cserhát Művészkör tagja a Rajka Faluházban kiállításon mutatja be sokszínű alkotói tevékenységét. 

– Mindig is szerettem kézműveskedni: mézeskalács-díszítés és hímzés után fedeztem fel a textilszobrászatot, majd 2016-ban véletlenszerűen a festészetet. Évekig autodidakta módon tanultam, igyekeztem ellesni másoktól a fogásokat. Aztán beiratkoztam az SMV Festőtanodába, a festőakadémiát elvégezve festődiplomát kaptam. Ott egyébként sokféle technikával megismerkedtem – avatott be Kiss Rita. 

A rajkai festőművész egyébként tájképek mellett csend­életeket is fest. A Cserhát Művészkör tagja már több közös tárlaton is szerepelt alkotásaival, így például a győri Zichy-palotában és a budapesti bazilikában is volt már kiállított munkája. Második önálló kiállítására akvarell-, pasztell-, olajfestményeket is elhozott a nagyközönség elé, illetve több textilképet, de kollázstechnikával is alkotott. Sokan textilszobrai által is ismerik: ezúttal főként mesefigurákat állított ki, de láthatjuk Mátyás királyt és egy betlehemet is, vagy kutyákat papírmaséból. 

– Hatalmas motiváció és boldogság számomra az a sok elismerés, amit kaptam a kiállításom kapcsán. Megfogalmazódott egy képzés ötlete is, hiszen szívesen átadom a tudásomat másoknak: az érdeklődőket bevezetném a különböző technikákba, várom a rajkai és a környékbeli érdeklődőket – emelte ki a festőművész. 

Váradi Viola, a Rajka Faluház vezetője arról beszélt, örülnek, hogy vannak helyi alkotók, akiknek lehetőséget tudnak biztosítani a bemutatkozásra. A tárlatot már sokan látták, van, aki vissza is tér. Szerdán 13–18, csütörtökön és pénteken 9–15 óra között még lehetőség nyílik megtekinteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában