Szupererejük a kísérletezés

2023.04.28. 19:55

A fizika hozta össze a szuperhősöket az űrhajóssal Péren – Farkas Bertalantól vehették át az oklevelüket – videó, XXL-galéria

Három év kihagyás után, huszonkettedik alkalommal rendezték meg az Ifjú Fizikusok Találkozóját a péri Öveges József Általános Iskolában. Szelecz László igazgató köszöntőjében kiemelte, nem véletlen, hogy ez a szuperhősök nemzetközi napja.

Bella Violetta

A péri verseny legjobb diákjai Farkas Bertalannal, hazánk eddigi egyetlen világűrbe jutott űrhajósával. Fotó: Rákóczy Ádám

  • Farkas Bertalan űrhajós díjazta a környék fiatal fizikarajongóit, akik kísérletekben mérkőztek meg egymással.

Szemenyeiné Tölcsér Ilona azt mondta: elvétve találni természettudományos megmérettetést, vagy diákot, aki erre a szabadidejéből áldoz. A zsűri tagjaként köszöntötte prof. dr. Kovács Lászlót, Ágoston Tünde közoktatási szakértőt és Mészáros Pétert, az Eötvös Loránd Fizikai Társulat megyei titkárát, fizikatanárt.

Prof. dr. Kovács László rektorhelyettes, nyugalmazott főiskolai tanár a verseny megnyitása után Szelecz László igazgatónak átadta a Kovács László-díjat. A község azért alapította az elismerést, hogy értékelje az Öveges József szellemiségének megőrzéséért tett erőfeszítéseket a kísérletezésen alapuló fizikatanítás terén.

Tizenkét tanuló mérte össze a tudását, előbb papíron – a bemutatott, vízzel kapcsolatos kísérletek megfejtése és tudományos magyarázata által –, majd saját kísérletet prezentálva. Felületi feszültség, sűrűség, erőhatások – a nyolc környékbeli iskolából érkező diákok remekeltek mágnesekkel, színes folyadékokkal, árammal és fénnyel játszva. A versenyzők, felkészítő tanárok és a zsűri tagjai azt is megtudhatták, milyen technikával készültek az első Csillagok háborúja film lövéshangjai, vagy hogyan változik a lyukkamera képe a doboznagyság függvényében.

Eredményt két kategóriában hirdettek, a központi kísérletek elméleti magyarázatáért, illetve a saját kísérletért. Az elemzés első helyezettje a házigazda iskolából Timon Laura lett, a második és harmadik helyen pedig Péterfys diákok, Bognár Szófia Lara és Burányi Barnabás végeztek. A kísérleti bemutató első helyezettje Soós Martin Pilinszky-iskolás tanuló, második Csikár Soma a Vörös­martyból, harmadik pedig Horváth Milán lett, a Csokonai tanulója. Az alkalom díszvendége Farkas Bertalan dandártábornok volt, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós, aki előadással is készült a fiataloknak, s gratulált a tanulóknak. Elmondta, hogy szívesen avatja be az ifjúságot abba a folyamatba, amelynek révén űrhajós lett, és örülne, ha minél többen követnék.

Korábban

A szuperhősök nemzetközi napján köszöntötte Szelecz László igazgató a péri általános iskolában azokat az ifjú fizikusokat, akiket három év szünet után huszonkettedik alkalommal hívtak találkozóra és versenyre pénteken. Nyolc iskola tizenkét növendéke mutatta meg elméleti és gyakorlati tudását színes folyadékok, tekercsek, mágnesek, vagy akár gitár segítségével. Az alkalom díszvendége Farkas Bertalan dandártábornok volt, az első és eddig egyetlen magyar űrhajós.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában