Közeleg a szezon

2023.03.06. 18:40

Tippek a bringás idénykezdéshez - videó

A márciussal kezdődik a bringásszezon is. Ám akár egész télen hajtottuk, akár a garázsban pihentettük kétkerekűnket, érdemes az első út előtt néhány dolgot átnéznünk rajta.

kisalfold.hu

Fotó: Németh Ádám

Első lépésként egy általános tisztítással kezdjünk. Ezt érdemes nedves, de nem vizes ronggyal csinálni, erre különösen a csapágyaknál kell figyelni. Közben arra is figyeljünk, hogy alaposabban megvizsgáljuk az egyes részeket. 

Ha a vázon repedést vagy nagyobb horpadást találunk, mindenképp keressünk fel egy szervizt. A gumiknak is érdemes ilyenkor külön figyelmet szentelni, pumpáljuk fel őket azonos nyomásra, és alaposan vizsgáljuk meg a külsejüket. Repedezett vagy kopott gumikkal ne induljunk útnak, inkább cseréljük ki vagy bízzuk szakemberre! 

A felniket is nézzük át, hogy nincs-e kiszakadt küllő vagy peremfék esetén beszakadt peremrész. Ezután ellenőrizzük a fékek állapotát. Ősszel és télen még inkább igénybe vannak véve a fékek, így ha ilyenkor használjuk a kerékpárt, kiemelten figyeljünk a kopásra, valamint a bowdenek meglazulására. 

Ha van váltó, érdemes kipróbálni, hogy gyorsan és akadálymentesen lehet-e vele váltani. Figyeljünk arra, hogy a kerékagyak és a kormány akadás nélkül mozogjon és ne kotyogjon. 

A mozgóalkatrészeket ajánlott alaposan letisztítani és újra megolajozni. Fektessünk külön hangsúlyt a lánc megfelelő kenésére, ellenőrizzük időnként az állapotát. 

Gondoskodjunk a megfelelő világításról, hogy a lámpák és a csengő működjenek. A megfelelő lakat szintén fontos a biztonság szempontjából, tartsunk magunknál komolyabb védelmet nyújtó U-lakatot vagy láncos lakatot. A saját ellenőrzés mellett évente legalább egyszer szakszervizben is nézessük meg kerékpárunkat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában