A csontritkulásról

2023.03.22. 18:41

Telt házas előadás a márciusi soproni Alzheimer Cafén - galéria

A csontritkulás nagyon diszkréten kezdődhet, hátfájás, testmagasság csökkenés jelezheti az első tüneteket. A szűrővizsgálatok ebben az esetben is nagyon fontosak, hiszen az első vizsgálatra akkor kell elmenni, amikor még nincs baj.

kisalfold.hu

Dr. Nábrádi Sándor ortopéd és baleseti sebész főorvos.

Fotó: Máthé Daniella

Ismét a Megyeháza díszterme adott otthont a Soproni Alzheimer Café rendezvényének, ami már nyolcadik éve várja az érdeklődőket, minden hónap harmadik keddjén. Ezúttal a csontritkulásról tartott előadást Dr. Nábrádi Sándor ortopéd és baleseti sebész főorvos.

- Hónapról hónapra több az érdeklődő, egyre többen töltik meg az előadó termeket - mondta el dr. Sütő Teréz az esemény szervezője. A programok kiválasztásánál figyelünk arra, hogy az időseknek a lehető legtöbb információval szolgálhassunk az őket érintő vagy érdeklő témákkal kapcsolatban. Mivel minden téma aktuális nem véletlen a töretlen népszerűség - tette hozzá.

- A csontritkulás korunk betegsége, ezért nem győzzük hangsúlyozni a szűrések fontosságát - mondta el dr. Nábrádi Sándor. A csontritkulás nagyon diszkrét tünetekkel kezdődhet, például fájhat a hátunk, csökkenhet a testmagasságunk. Ezeket a jeleket ne hagyjuk figyelmen kívül, ismerjük fel. Az első vizsgálatra akkor kell elmenni, amikor még nincs baj - tette hozzá. Férfiaknál a szűrővizsgálatot általában 50-60 éves korban végezzük, a hölgyeknél pedig a menopauzával jön el az ideje a szakorvosi vizsgálatnak.

Az előadásban a szűrővizsgálatok mellett, arra is választ kaphattak az érdeklődők, hogy mennyit szabad napozni vagy a D vitaminból mennyi az ajánlott mennyiség. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában