Megújuló hitélet

2023.03.28. 09:13

QR-kóddal a fertőszéplaki keresztúton

Húsvét közeledtével mindenkinek szüksége van az elmélyülésre, melyhez segítséget nyújt a fertőszéplaki templomkertben található keresztút. Az egyes stációkat QR-kóddal járhatják végig a látogatók. Az újfajta megközelítés nagyon népszerűnek bizonyult, a helyiek és az idelátogatók, felnőttek és gyerekek is érdeklődve próbálják ki a QR-kódos keresztutat.

Varga Henrietta

Kóbor Attila szerint a keresztutat a helyiek és az idelátogatók is örömmel és érdeklődve járják végig. Fotó: Szalay Károly

Fertőszéplak tradicionálisan katolikus település. Bár a helyi „egyháztörténet”, a Historia Domus már 1250 táján élénk hitéletről tett bizonyságot, a mély vallásosság gyökerei az 1700-as évekre nyúlnak vissza. A település ez idő tájt a Széchényi család birtoka volt, akik Fertőszéplakot az akkori Fertő-táj kulturális, gazdasági és vallási központjává tették. Ők építtették a Mindenszentek-templomot és a két Kálváriát, ez azóta is a település központja. 

– Az egyházközségi képviselő-testület tagjaival és a Misericordias Egyesülettel sok éve azon dolgozunk, hogy megújítsuk a hitéletet a településen. Főleg a fiatalokat céloztuk meg – kezdte Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere. – Számos olyan programot hoztunk létre, ami a fiatalabb korosztálynak szól. Ilyen például az Örömút című musical, amelyben közel százan vesznek részt, de szervezünk katolikus családi napokat, Nyári Bárka néven pedig táborokat, valamint plébániánk gyakran ad otthont táborozó cserkészközösségeknek is. Legújabban a gitáros ifjúsági misék örvendenek nagy népszerűségnek. 

Ebbe a sorba illeszkedik a fertőszéplaki templomkertben, azaz a ligetben a QR-kódos keresztút, amely rendhagyó, különleges módon mutatja be az egyes stációkat. 

– Az alapötlet hitoktatónké, Zsugonitsné Erdős Anetté. Mivel a gyerekek és mi, felnőttek is sokat használjuk a telefonunkat, olyan megoldásban gondolkodtunk, amely erre az eszközre is kivitelezhető. Így született meg a QR-kódos keresztút gondolata – elevenítette fel a polgármester. 

A legtöbb okostelefon felismeri és megnyitja a QR-kódokat, de le is lehet tölteni egy kódolvasó applikációt. A kódok linkeket rejtenek, a beolvasást követően az egyes stációk alatt egy-egy weboldal jön fel, szöveggel, képpel, és meghallgatható MP3-hangfájlban is. A keresztút szövege a mai embert is megérintő „Mindennapi élet keresztútja”, melyet Széles Tamás színművész, elismert szinkronszínész mond. A keresztutat nem a hagyományos formában mutatja meg, inkább a mai ember problémájára próbál megoldást találni. 

– Nem gondoltuk, hogy ekkora érdeklődésre számíthatunk – folytatja. – Ezzel az újfajta megközelítéssel sikerült elérnünk a célunkat, úgy látjuk, a gyerekek többször ránéznek, meghallgatják a keresztutat, de az idelátogató vendégek is örömmel járják végig. Elmondhatom, hogy az elmúlt években sikerült egyfajta vallásos központot létrehoznunk, igazi lelki közösséget teremtettünk, összehozva a környező települések lakóit – zárta a beszélgetést Kóbor Attila. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában