Tudatosság a jövőért

2023.03.09. 10:27

Nem a kukába való a lejárt kozmetikum, a kiürült samponos-, tusfürdősflakon - A Győri SZC Sport és Kreatív Technikumban a gyűjtést is megszervezték

Március végéig tart a gyűjtés az iskolában

kisalfold.hu

Forrás: Beautycle / Facebook

A hulladékokról, azon belül is kiemelten a kozmetikai hulladékok környezeti hatásairól, a műanyag és üveg  csomagolóanyagok gyártási folyamatáról, újrahasznosítási lehetőségeiről hallhattak előadást a közelmúltban a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum 9.B és 9.C osztályának tanulói.

 

A Klímainnovációs Közösség Startup Plastic Surgery 2022 programban indult a Beautycle csapata, akiknek a célja, egy közösségi gyűjtőprogram kialakítása a kozmetikai hulladékok összegyűjtésére fókuszálva. Őket kereste meg a Technikum egyik lelkes tanárnője Horváthné Karácsonyi Katalin, azzal, hogy szívesen beszállnának a hulladékgyűjtő programba. 

A diákok mellett az iskola tanárai is folyamatosan gyűjtik a kozmetikai hulladékokat, sőt annyira lelkesek, hogy a két kilencedikes osztály még plakátokat is készített, amikkel a gyűjtést reklámozzák.

 

 

Fontos tudni, hogy a lejárt szavatosságú kozmetikumok veszélyes hulladéknak minősülnek.

 

Az olyan szépségápolási termékek, mint az alapozók, rúzsok, szempillaspirálok, körömlakkok, samponok, hajlakkok, testápolók és parfümök kidobása káros lehet a bolygónkra nézve. Bizonyos vegyi összetevőik miatt károsak lehetnek a környezetre és az egészségre. Ha talajba, vízbe kerülnek, jelentős károsodást okoznak az élővilágban bekerülve a táplálékláncba. 

Emiatt fontos, hogy a lejárt kozmetikai termékeket ne dobjuk a kommunális hulladékba, ne mossuk a lefolyóba, ne öntsük a wc-be. 

A leadási lehetőségek száma jelenleg korlátozott Magyarországon. Veszélyes hulladékgyűjtő udvarokban adhatjuk le magánszemélyként a lejárt vagy már nem használt kozmetikai hulladékot. 

A Beautycle alumínium hulladékgyűjtő dobozok kihelyezésével segít megfelelően gyűjteni a lejárt vagy nem használt kozmetikai termékeket. Azt vállalják, hogy ezeket összegyűjtik, elszállítják, ártalmatlanítják és a megtisztított csomagolóanyagokat újrahasznosítják.

A programba pedig várják a csatlakozókat, a szépségiparban tevékenykedő cégek mellett a cselekedni akaró civileket, óvodákat, iskolákat is.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában