A demencia a család betegsége

2023.03.10. 19:33

Megtartották az utolsó előadást a demenciáról szóló rendezvénysorozatból Sopronban - fotók

A Katolikus Szeretetszolgálat által életre hívott Demencia Információs Órák elnevezésű rendezvénysorozat soproni zárókonferenciáját tartották pénteken a vármegyeházán.

Bódvai Ildikó

A zárókonferencia előadói hangsúlyozták, fontos, hogy a gondozó családok gyakorlati segítséget kapjanak. Fotó: Szalay Károly

Nagy érdeklődés övezte a 12 alkalmas, demenciáról szóló információs órákat, aminek soproni motorja Németh Zoltán. A főszervező a zárórendezvényen elmondta, Magyarországon 250 ezer idős él demenciával, ami azt jelenti, családtagjaikon keresztül mintegy egymillió ember érintett a betegség következményei által. A DIÓ program célja, hogy a gondozó családokat olyan gyakorlati ismeretekhez juttassák, amellyel megkönnyítik a mindennapi életüket.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője méltatta Németh Zoltán elhivatottságát. A programsorozatot rendkívül hasznosnak és magas színvonalúnak nevezte. Hangsúlyozta, ez a betegség nem visszafordítható, de odafigyeléssel a folyamat lassítható, ezért is nagyon fontosak a felvilágosító előadások.

Nagy-Vargha Zsófia, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára mindenkinek megköszönte a programban való részvételt, külön kiemelve a Katolikus Szeretetszolgálat szerepét. Mint mondta, a minisztériumban is felismerték, hogy ez a betegség nem csak az egyén, vagy a szűkebb közösség problémája, társadalmi szinten is foglalkozni kell vele.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója úgy fogalmazott, a demecia a család betegsége! Nem csak az idős hozzátartozót érinti, hanem a vele élő családtagokat is. Tudni kell okosan, empátiával kezelni a helyzetet. A gyermekeket is fel kell világosítani, hogy a szellemi hanyatlás tüneteit mutató nagyszülő egykor mennyi mindent tett a szeretteiért. A soproni programot rendkívül sikeresnek nevezte. - Itt volt mire építeni, köszönhetően dr. Sütő Teréz áldozatos munkájának, aki évek óta telt házzal működteti az Alzheimer Cafét - mondta.

Kálmán Imre, a Győri Egyházmegye püspöki irodaigazgatója hangsúlyozta, a Katolikus Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász folyamatosan odafigyel az idősekre, nem csak kampányszerűen foglalkozik velük. Ténykedésük, segítségnyújtásuk erénye, hogy szinte láthatatlan, diszkréten figyelnek közösségük tagjaira.

Érintett családtagként megindítóan beszélt a DIÓ program hasznosságáról Hetzer Andrea. Arról beszélt milyen gyakorlati tanácsokat kapott a gondozásához, az otthonápoláshoz, a lehetséges orvosi segítségről és mindarról, amivel az egész család életminősége javítható.

A záróprogramon kerekasztal-beszélgetést is tartottak a demencia kérdésköréről, a tapasztalatokról, valamint a további tervekről.

A Katolikus Szeretetszolgálatról

A Katolikus Szeretetszolgálat több, mint 70 éve a szociális szféra kiemelt szereplője. Intézményeivel, országos szociális módszertani központjával jelentős szerepet játszik abban, hogy országszerte a lehető legprofesszionálisabb módon segítse idős, beteg, fogyatékkal élő embertársainkat. Az INDA program keretében 2019 októberétől DIÓ néven ingyenes képzést szerveztek hat városban a demenciával élők hozzátartozói részére. A projekt alapüzenete: Van segítség! További részletek a demencia.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában