Egy fogkrém, tusfürdő vagy egészségügyi betét is lehet luxus

2023.03.01. 18:56

A nem luxustáska a nőknek segít - Győrben is várják a higiéniai termékekkel megtöltött táskákat

A #nemluxustaska évente megrendezett kampány, amely arra buzdítja a segíteni vágyókat, hogy a már nem használt, de jó állapotban lévő női táskájukat töltsék tele a rászoruló nők által nélkülözött higiéniás termékekkel. Idén február 18-án indult el a gyűjtés, amihez bárki csatlakozhat március 11-ig.

Simon Roberta

Tavaly közel 700 táska gyűlt össze a győri gyűjtőponton. Czupy Barbara szerint egyre többen választják a csomagküldő lehetőséget is.

Fotó: Csapó Balázs

A #nemluxustaska mozgalom 2019-ben indult el budapesti kezdeményezésként, az akcióhoz azonnal több vidéki város is csatlakozott. Az adománygyűjtő mozgalom mára kinőtte magát: 20 gyűjtőponton várják a nem luxustáskákat. 

– Ha van valakinek otthon felesleges női táskája, rakja tele a legszükségesebb higiéniai termékekkel, mint például fogkrém, fogkefe, tusfürdő, sampon, dezodor, kézápoló, betét vagy sminklemosó. Ehhez semmi mást nem kell tennünk, mint körülnézni a gardróbszekrényben, és kiválasztani azt a jó állapotú és még használható táskánkat, amit már nem hordunk. Mindenki maga döntheti el, hogy mi az, ami nem luxus, de mindennapi higiéniás termék, amit akár egy kedves üzenet kíséretében a feleslegessé vált táskájába tehet és leadhat nálunk – mondta el lapunknak Czupy Barbara, a győri gyűjtőpont vezetője. 

Barbara szerint bele sem gondolunk, mennyire szerencsés helyzetben élünk, amikor természetesnek vesszük, hogy a fürdőszobapolcunkon tusfürdő, sampon, fogápolási termékek sorakoznak. Pedig napjainkban ezek előteremtése sok nőtársunknak komoly kihívás. 

– Idén a kampányt felkarolta a FoxPost, így először a #nemluxustaska-adományokat csomagként is fel lehet adni március 15-ig ingyenesen. A #nemluxustaska felirattal ellátott FoxPost csomagautomatákban külön feladórendszert is létrehoztak, amely országosan több mint 800 helyen elérhető – tudtuk meg Czupy Barbarától. 

A leadott táskákat később a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével a környéken élő rászoruló nők kapják meg. A városban cégek, iskolák és kisebb közösségek is csatlakoztak a programhoz, ők külön gyűjtik a táskákat, amelyeket később egyben adnak le a gyűjtőpontok valamelyikén. 
 

Gyűjtőpontok

Idén Győr-Moson-Sopronban két helyszínen várják az adományokat. Győrben a Peak Roasterben, a Bo­tond u. 5. fszt. 1.-ben szerdánként 8.30 és 11.30, valamint 16.30 és 18.30 óra között; Mosonmagyar­óváron a Kétfecske – Bohém Tanya Közösségi Műhelyben, a Templom u. 5. alatt hétfőnként 10 és 15 óra között március 11-ig. 

2020-ban a Kisalföld szerkesztősége is segítette a gyűjtést:


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában