Áprilisban kóstolhatjuk meg

2023.03.27. 11:31

A Komáromi Napokon mutatkozik be a Jókai-palacsinta

Három éve vetődött fel az ötlet, hogy Komáromot fel kellene helyezni az ország gasztronómiai térképére. Sajnos a Covid késleltette a folyamatot, azonban megszületett a Jókai-palacsinta, amit a nagyközönség a Komáromi Napok alatt kóstolhat majd meg először.

Szinak Evelyn

Továbbfejlesztette a komáromi Jókai-palacsintát a turisztikai és városmarketing kft., a szolgáltatásban és a vendéglátásban dolgozók pedig meg is kóstolhatták az ínycsiklandó finomságot. 
Radics Gábor, a Komáromi Turisztikai és Városmarketing Kft. ügyvezetője a sajtónyilvános rendezvényen elmondta, három évvel ezelőtt egy baráti beszélgetés során merült fel, hogy a várost fel kellene helyezni az ország turisztikai térképére. Ezt pedig mi mással lehetne megtenni, mint egy jó étellel. Felvették hát a kapcsolatot Sági Szilárd gasztrokibiccel, aki igent mondott a felkérésre. A folyamatot azonban kettétörte a koronavírus-járvány, de aztán 2022-ben belevágtak a projektbe. 

Szeretnénk, ha ez az étel összeforrna Komárom nevével, ahogy Hortobággyal a palacsinta, Szegeddel a halászlé. Proczeller Tamás

A KomGasztro sorozat első évadában Sági Szilárd és Proczeller Tamás végigjárták a dél-komáromi vendéglátóhelyeket, míg a második évadban a gasztrokibic a helyi ismert emberekkel főzött együtt. Az évad végét egy kihívás zárta: Szilárdnak a Jókai-­bablevest kellett elkészítenie leves nélkül. Így született meg a Jókai-palacsinta ötlete. 

„A receptet azóta tovább finomítottuk. Szeretnénk, ha a palacsinta felkerülne a helyi éttermek étlapjára. A recept azonban nincs kőbe vésve, szóval a vendéglátósok hozzáigazíthatják a saját étlapjukhoz, a vendégek pedig mindenütt megkóstolhatják, és eldönthetik, hogy hol finomabb” – emelte ki Sági Szilárd. 

A Jókai-palacsinta ezentúl Komárom étele lesz, ezzel a város felkerülhet az ország gasztrotérképére. Fotók: Szinak Evelyn

Proczeller Tamás mesélt egy keveset a Jókai-bableves eredetéről. Megtudtuk tőle, hogy Jókai Mór kedvelt étele volt ez az eredetileg malackörmöt is tartalmazó bableves, amit Laborfalvi Róza előszeretettel készített nagy mesemondónknak. Az ételt 1934-ben említik először Gundel Károly receptkönyvében, majd 1980-ban Gundel fiai finomítottak rajta, és ekkor kapta meg – egyfajta marketingfogásként – a Jókai-bableves nevet. 

Dr. Molnár Attila polgármester arról beszélt, hogy eddig Komáromnak volt egy adóssága, mégpedig egy tradicionális helyi étel, ezt a hiányosságot azonban a Jókai-palacsintával pótolták. 
A Jókai-palacsintát először a Komáromi Napok alatt kóstolhatja majd a közönség a Jókai ligetben, és elérhető lesz június első hétvégéjén egy food truck rendezvényen is. 

Végezetül megtudtuk: Sági Szilárd nem vesz búcsút a várostól, a KomGasztro harmadik évadában az észak-komáromi éttermeket látogatja majd végig. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában