Különféle technikákkal alkot

2023.02.20. 14:02

Varázsvilág filccel, homokkal, Lego-figurákkal – nem ismer határt a győri Papp Norbert, ha művészetről van szó – videó, fotók

Éjjel alkot, törökülésben, ezernyi különféle technikával. Azt mondja, tulajdonképpen nem tudja megmondani, mikor kezdte el, inkább csak sosem hagyta abba. Hiszen óvodásként még mindenki alkotóművész és törökülésben is ül. Papp Norbert művésznél jártunk, aki megmutatta néhány látványos technikáját.

Bella Violetta

Legótól az energiavonalakig, a homoktól a koncertháttérig mindenféle stílusban és műfajban alkot Papp Norbert győri művész.

Fotó: Csapó Balázs

  • Papp Norbert munkásságának a realitás sem szab határt, legújabban a virtuális valóságban is alkot.
  • Úgy érzem, mintha több nyelven beszélnék. Egyik témához jobban illik a vonalvezetés, a másikhoz az olajfestészet - mondja a győri művész.

– Azóta csinálom, amióta mozog a kezem. De a kamaszkoromban billent komolyabb irányba. Sok képregényt olvastam, nagyon tetszett a vizuálisan erős megjelenítés. Aztán gazdagon illusztrált fantasyt olvastam, és elkezdtem másolni őket. Akkor alakult ki ez a szürreális világkép-­ábrázolás. Azóta rengeteg az inspiráció: a meditáció, a különböző önismereti utak, és transzlégzéssel is foglalkozom mostanában. Sokkal természetesebbnek érzem az itt töltött időt, mint amikor csekket adok fel a postán vagy bevásárolok. Ha olajjal festek, különösen lelassul a világ.

A festmények, ecsetek és oldószer a szekrények tetejére költöznek nappalra, amikor Norbert gyermekeié a terep. Ennek ellenére nem akadályai, hanem inspirálói a műveknek a picik. Amikor belépünk, épp Lego-festmények hevernek az utolsó ecsetvonásokra várva. Norbert azt mondja, visszarepítik a gyerekei a saját kis korába, így jó és rossz egyaránt előjön az emlékeiből. A Lego-fonalon elindulva most tervezi, hogy több játékot is megfest, a következő talán G.I. Joe lesz.

– Amikor végeztem a középiskolában, nem vettek fel a felsőoktatásba, egy győri grafikai stúdióba viszont igen, bár tapasztalatom nem volt. Ott dolgoztam nyolc évig, és a gyakorlatban tanultam a többiektől. Később úgy éreztem, inkább festeni szeretnék, és szépen lassan kikoptam onnan. Ennek 15 éve. Mindig van megbízás, festmény, homokanimáció, illusztráció, CD-borító... Rákász Gergely koncertjeinek vizuális hátterét is én készítem. Vállalkozóként nehéz tervezni a bevételt, de a változatosság jólesik.

 Saját technikát kísérletezett ki a homokanimációhoz: szintetizátorállvány, televízió és mikrofonállványra rögzített kamera adja a felszerelését. Lassan tíz éve Novákfalván csodálkozott rá erre a technikára, amikor a művésztelepre valaki elhozta az asztalát, hogy mindenki ki tudja próbálni. – Este elkezdtem, és reggelig mellette álltam. Szeretem benne, hogy a kezemmel csinálom. Talán a szobrászok érzik még ezt: fogják az anyagot, és ez máshogy mozgatja a fejemben a fogaskerekeket. Egymást követik a képek, és ez jó kis agytorna.

A BioMio csomagolásmentes boltban található kiállításán is ezerféle stílussal találkozik a szemlélődő: francia szecesszió­tól a nonfiguratív vonaltechnikákig, a vibráló neonszínektől az egybeolvadó akvarellig. – Úgy érzem, olyan, mintha több nyelven beszélnék. Van olyan téma, amit jobban meg lehet fogalmazni egyik vonalvezetéssel, van, amit inkább a klasszikus olajfestészettel. Aztán a szürreális képekhez szürreális megoldás is kell. Miért tenném le a voksomat egy mellett, ha egyszer az kell, egyszer meg más. Klasszikus galériások, idősebb művészek mondják, hogy ez így nem jó. De nincs szívem ahhoz, hogy a többit ne csináljam.

2011-ben voltam először Ozora Fesztiválon, és megérintett az a művészet, ami éjszaka is él. Hazamentem, és azonnal szereztem UV-filcet és -lámpát. Nagyon szeretem, mert még egy megfogalmazás. Az UV-réteg azt a plusz-energiaragyogást hivatott nálam szimbolizálni, amit egyébként nem látni, amit belső utazás során lehet megtapasztalni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában