Tavaszvárás, télbúcsúztatás

2023.02.25. 18:07

Síppal, dobbal, maskarában és a szél segítségével elűzték a telet Győrzámolyon - galéria, videó

Síppal, dobbal, kereplőkkel, maskarába bújt felvonulókkal és a nyugati szél segítségével elűzték a telet ma délután Győrzámolyon.

Barki Andrea

Fotó: Csapó Balázs

Másodszor rendezte meg a tavaszváró, télbúcsúztató rendezvényét a győrzámolyi önkormányzat. Az összegyűltek a falu központjától vonultak nagy zajt csapva a Duna partra, ahol már várta őket egy hatalmas Kiszebáb. A parton a Bab Társulat melegítette fel humoros előadásával kicsiket és nagyokat, majd aki akarta, cédulára írta, mitől szeretne megszabadulni és a Kiszebábra tűzhette. 

Az óriási szélben az idén nem elégetették a bábot, búcsút mondva a télnek, a rossznak, hanem a vízbe vetették azt, majd a vállalkozó kedvű helyiek ugrottak bele a pár fokos Dunába hogy jelezzék, várják már a tavaszt, a meleget. A tizenkét bátor vállalkozó között két hölgy is a habokba csobbant, s tartotta is a tempót a férfiakkal. A fürdőzés után ki némi átlátszó, lélekmelegítő itallal, ki a partra hozott mobil szaunában melegedett fel. A szervezők házi készítésű fánkkal, teával, forralt borral is készültek.

– Hagyományt szerettünk volna teremteni a tavaly első ízben megrendezett télűző rendezvényünkkel. Az idén sokkal rosszabb időnk volt mint az elmúlt évben de ez sem tántorította el az embereket a közös mókától. – állapította meg Pulai Nikoletta polgármester. 

– Az önkormányzat minden januárban elkészíti az eseménytervét, amibe belevonja a civil szervezeteket is. Három nagy rendezvényünk van: a gyereknap, a búcsú és a „vasvillára fel!” rendezvény, de mellette a civilek is több eseményt szerveznek. Gyakorlatilag minden hónapra szervezünk valamilyen rendezvényt kisebb-nagyobb költségvetéssel. A fő célunk az, hogy a településre költözők is vegyenek részt benne és asszimilálódjanak a közösségbe. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sok a beköltöző, a gyerekekkel a szülők is jönnek, és bízunk benne, hogy a továbbiakban is aktív tagjai lesznek a faluközösségnek.

Nem adtuk fel azt az elhatározásunkat sem, hogy megmozgatjuk a település lakóit. Márciusban lesz egy sportos „Lendület napunk”, de a Fitt Zámoly rendezvény is erre jó. Összejött egy nyugdíjas Nordic walking csoportunk, de nagyon sok rendezvényt szerveznek a sportegyesületeink is. Az a cél, hogy egészségesebbek legyenek az itt élők - fogalmazta meg a polgármester, aki azt is elmondta, hogy az önkormányzat nehéz évre számít. 

Hatalmasra nőttek a kiadásaik a rezsi miatt, de nem adják fel és nem engedik el a rendezvényeiket, hanem kisebb költségvetéssel, nagyobb lakossági bevonással továbbra is igyekeznek megtartani őket. – Hatalmas fejlesztés előtt állunk. Már 219 ovisunk van nyolc csoportban, ezért bővítenünk kell az óvodát. Nyertünk 500 millió forintot új konyha valamint egy közösségi tér építésére. Jelenleg a közbeszerzés előkészítése folyik – osztotta meg velünk örömét Pulai Nikoletta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában