Átalakult a bab

2023.02.09. 14:38

Ghánából érkezett a friss kakaógyümölcs Győrbe - A bontásától a pörkölésig követtük az útját - Videó, Fotók

A kakaó világába kalauzol Németh János, a Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosa.

Sperling Krisztina

Hosszú út, és sok munka vezet míg a beporzástól eljut a kakaófa termése addig, hogy csokoládé, vagy forró csoki készülhessen belőle.

Fotó: Huszár Gábor

Kakaó biztosan minden háztartásban található valamilyen formában, ha másként nem, csokoládénak feldolgozva. Egy bögre főzött kakaó viszont egy finom reggeli, vagy uzsonna megkoronázása lehet. Vannak akik fűszerként használják: a pörköltet bolondítják meg vele, azt pedig már tényleg csak kevesen hinnék el, hogy a karfiolt teljesen új dimenzióba repíti ez az illatos por. Az viszont ritkaság, hogy Győrben friss kakaógyümölcsöt vehessen kézbe az ember. 

Németh János tulajdonos elmondta, hogy annak ellenére, hogy a Kapuczinerben rendszeresen pörköl kakaóbabot, a friss gyümölcs a 30 éves működésük alatt ezt megelőzően mindössze három  alaklommal jutott el az üzletébe, mivel nagyon gyorsan romlik. 

- Izának és Zolinak, a Lapos csokoládé készítőinek köszönhető, hogy Ghánából egy friss gyümölcs érkezett Győrbe. Hirtelen ötlet volt, hogy ezt bemutassam az üzletben, mert nagyon könnyen romlik - kezdte Németh József.  - Ezek a barna foltok a héján már ennek az első jelei - mutatja. 

Németh János nemcsak a gyümölcsöt mutatta meg, hanem mesélt erről a trópusi növényről, amelynek mintegy 3000 féle fajtája létezik. 

- A növény különlegessége, hogy mindössze négy-öt órán át virágzik, viszont négy hónapot kell arra várni, hogy de lehessen takarítani a termést - tudtuk meg. A pörkölés előtt bemutatta milyen fázisai vannak a kakaóbab feldolgozásának, majd megtöltötte az üstöt, és kevesebb mint fél óra múlva már a meleg kakaó illata töltötte meg az üzletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában