Házhoz megy a múzeum

2023.02.12. 08:03

Farsang Sopronban – a gyerekek bepillantást nyernek az ágfalvi bolond lakodalomba – galéria

A Soproni Múzeum munkatársai a látogatási szünet időszaka alatt Utazó Múzeum formájában továbbra is tartanak foglalkozásokat óvodásoknak és iskolásoknak.

Papp Fanni

A múzeum munkatársai legutóbb a Trefort téri oviban varázsoltak farsangi hangulatot. Fotók: Soproni Múzeum

Az Utazó Múzeumot, mint pedagógiai foglalkozássorozatot, évek óta megrendezi a Soproni Múzeum.

– Tudomásom szerint az első órán a fotózással foglalkozott Bolodár Zoltán és Szabadhegyi Zita kollégám. Most újra nagy hangsúlyt kapott az Utazó Múzeum, hiszen zárva tart az intézmény. Igaz, hogy jobb, ha múzeumi környezetben tudjuk fogadni a látogatókat, de vannak olyan speciális tárgyak és témák, amiket kivihetünk az iskolákba, óvodákba – mondta el Martos Virág múzeumpedagógus. Hozzátette, a kezdeményezés logója egy kis bőrönd, ami jól mutatja azt, hogy az intézményekbe számos eszközzel érkeznek egy-egy ilyen foglalkozáson, amelynek központjában egy különleges tárgy, történet vagy népi hagyomány áll.

– A farsang az aktuális téma, hamvazószerdáig, azaz február 22-ig tartunk ilyen tematikájú foglalkozásokat. Az óvodásoknak szóló programon először barkácsolunk és állati maszkot készítünk. Majd egy ágfalvi hagyományt elevenítünk fel, ahol hamvazószerdán bolond lakodalmat tartanak. Menyasszonyt és vőlegényt választanak, az eredeti szokásban mindkét szereplőt férfi alakítja, de az óráinkon hagyományosan fiú és lány párost választunk.

Egy kis tánccal körbejárjuk a falut, a végén pedig a gazdasszonyok megkínálják a lakodalmas menetet. Az óra minden mozzanatában énekelünk, mulatozunk és táncot tanítunk. Az általános iskolások esetében hasonló a foglalkozás felépítése, annyi külöbséggel, hogy időtartamában hosszabb, több olyan dalt tartalmaz, amit már ismerhetnek és a szerepjáték is nagyobb figyelmet kap – avatott be a múzeumpedagógus, aki az Utazó Múzeum óráit Egresits Anita kollégájával közösen tartja.

– Mozgalmasak az órák, szerintem pedig azért is szeretik a pedagógusok, mert a gyerekek ömlesztve kapják az élményt. A témákat velősen járjuk körbe és igyekszünk minden érzékszervet megmozgatni – fűzte hozzá Egresits Anita.

A Soproni Múzeum munkatársai az évkör bármely jeles napjához tudnak programot szervezni, emellett vannak különleges tárgyaik, témáik is. Az érdeklődők számára további információk az Utazó Múzeum foglalkozásaival kapcsolatban elérhetőek a múzeum honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában