Hat pár lábbeli sokáig kitart

2023.02.21. 12:40

Eltűnő mesterségek nyomában – Simi, a győri cipész a kevés szakember egyike – galéria

Még a kilencvenes években adta ki kezei közül az első megjavított lábbelit a győri Simon Tamás (képünkön). Mára szakmája egyik utolsó mohikánja. Sajnos a ma gyártott cipők minősége nem a régi – vallja.

Gyurina Zsolt

Aranykeze van a győri mesternek, Simon Tamásnak – egyre értékesebb a kézi munka, mert már alig van.

Fotó: Huszár Gábor

A negyvenhetedik év után húzta le a rolót a legendás győri cipőkellékes üzlet, írtuk meg két éve. Az idő halad, a városszerte ismert mesterek egyre kevesebben maradnak. Győrben ortopéd cipészből, cipőjavítóból tíznél is kevesebb van. A kevés cipész egyike Simon Tamás, aki a vásárcsarnok mellett lassan harminc éve javítja a lábbeliket.

– Majdnem három évtizede, 1997-ben végeztem a 401-es Kossuth-iskolában, összesen öten voltunk – vágott bele történetébe. – Három részre osztották az osztályt, az ortopédokra, a felső- és az alsórész-készítőkre. Akkor sem voltunk sokan, azóta teljesen megszűnt a képzés. A magam negyvenöt évével a leg- fiatalabb cipész vagyok Győr- Moson-Sopronban. Igaz, iparos alig akad: tudjuk, hogy órás és csőszerelő sincs. Mindig a maga ura akart lenni. Egy barátja cipész volt, megtetszett neki a szakma. Ahogy mondja, ebből nem lehet meggazdagodni, de mindig van munkája.

– Az utóbbi időben megnőtt a behozott cipők száma. Igény van a munkámra, mert a mai cipők nem sokat érnek. Kétfajta minőség van: a Kínában gyártott rossz és a Kínában gyártott valamivel jobb. Nézze meg ezt a talpat: a kezemmel elmorzsolhatom. Nincs benne anyag. Nemegyszer szinte újjá kell építenem a lábbelit. Gyatra a ragasztás, a bőr... Az is megesik, hogy a kutya által szétmarcangolt cipőt rakjuk össze – mesélte. Azt vallja, hogy az ideális az lenne, ha lenne hat pár lábbelink, és mindennap másikat vennénk fel. Akkor sokáig tartana mindegyik. A klasszikus cipőkészítés is a múlté, pedig régen csak ez létezett. Ma az országban alig készítenek. A budapesti Vass László az etalon, de az ő kiváló terméke 200 ezer forint alatt nem kapható.

Simon Tamás, vagy ahogy mindenki ismeri városszerte, Simi több Vass-cipőt javított már, és hozzáteszi: úgy vigyázott rájuk, mint a szeme fényére. De külföldi, Angliából, Franciaországból, Ausztriából érkező kuncsaftja is sok van. – Ez a szakma ki fog halni. Még csak olyan sincs, hogy valaki jelentkezik nálam segédként, mert érdekli, amit csinálok. A javításokhoz hozzávaló sem nagyon akad, kellékesből is egy van Győrben. Ha bezár, mi lesz? Csináljuk mi kevesen addig, amíg tudjuk.

Nálunk nincs

Legalább 15 éve nem képeznek cipészeket Győr-Moson-Sopronban, tudtuk meg Hancz Istvántól, a Győri Ipartestület titkárától. Legközelebb Székesfehérváron és Vasban lelünk még cipészképzésre. Új cipőt készítő sincs, ortopéd és javító található csak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában