Kreatív alkotások

2022.12.10. 08:02

Társasjátékokat alkottak az elsőéves hallgatók Sopronban - fotók

Óvodapedagógus-hallgatók tervezték meg és készítették el a Benedek Elek Pedagógiai Karon bemutatott társasjátékokat.

Papp Fanni

– Legalább tíz éve tartjuk „A játékpedagógia feltételei” című kurzust, ahol az elsőéves hallgatóinkat a játékra készítjük fel. A gyerekeknek a játék a legalapvetőbb és legtermészetesebb tevékenysége, így az óvodapedagógusok tudásának a témában naprakésznek kell lennie. Az első szemeszter végére készülnek el a társasjátékok, amelyeket a hallgatók az egyéni kreativitásuk és ötleteik alapján alkotnak meg a tanáraik segítségével – mondta el dr. Hartl Éva intézetigazgató. Hozzátette, a projekt kivitelezésében dr. Pásztor Enikő adjunktus és Bolla Balázsné segített a hallgatóknak. 

– Izgalmas és különleges játékok születtek. Az alkotók a legkülönfélébb anyagokat válogatták össze, különösen nagy figyelmet fordítva arra, hogy azok összhangban legyenek. A feladat része egy komplett játékcsomag elkészítése volt, ami tartalmazza a játéktáblán túl a bábukat és a szabályzatot is – fejtette ki az intézetigazgató. 

Az idei társasjátékok szorosan kapcsolódnak az adventhez és a karácsonyi készülődéshez. – Számomra az advent nem igazán a kalendáriummal, sokkal inkább Betlehemmel fonódott össze. Így a játékom is erre épült fel. A lényege, hogy a napkeleti bölcsek elindulnak és különböző feladatokon keresztül jutnak el Betlehembe. Van olyan, amikor bárány állja el az útjukat, de olyan is, amikor homokviharba kerülnek, és ehhez hasonlók. A célban egy angyalka várja a versenyzőket, akinek a nyertes énekel egy karácsonyi dalt – részletezte Fürdei Babett. 

– A játékok megtervezése szerintem méltó feladat egy elsőéves hallgatónak. Minden percét nagyon élveztem. A társasjátékom hetven óra alatt készült el filc anyagból, minden elemét hímeztem és varrtam. A játékomban több kisebb feladat kapott szerepet, amivel a gyerekek finommotorikáját lehet fejleszteni, a bábukat pedig a Waldorf-módszerrel alkottam meg. Mindez azt jelenti, hogy a játékosok a saját elképzeléseik szerint tudják beazonosítani azokat – avatott be a játék megszületésébe Berta Bianka, aki unokahúgaival már ki is próbálta a játékot, ami nagy sikert aratott. 

Az elkészült alkotásokat a hallgatók megtarthatták, valamint lehetőségük nyílt felajánlani nehéz helyzetben élő gyermekek számára is, ezeket dr. Varga László dékán és dr. Hartl Éva intézetigazgató karácsonyi ajándéknak viszi majd el gyermekvédelmi intézményekbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában