A társasjáték a legjobb időtöltés

2022.12.27. 12:01

Tábla körül kerek a világ - Lombosi Andrea kalauzolta el olvasóinkat a társasjátékok világában

Aki nem szeret társasozni, az valószínűleg még nem találta meg a neki szóló játékot. Azt, amelyik – ahogy Lombosi Andrea, a Görbe Goblin társasjáték-közösség szellemi anyja mondja – berántja. Számára ez a Bang! volt. Szerkesztőségünkbe két­zsáknyi dobozzal érkezett, kihívásokat, tündéreket és jediket hozott, hogy kérésünkre olvasóinknak is kedvet csináljon a társasjátékozáshoz.

Bella Violetta

Lombos Andrea lánya, Kata is nagy játékos, élvezi a Rókanyomon-t, és nemrég kapta édesapjától a Zombie Kidzt. Itt épp A kockahegyen is túl brémai muzsikusaival lép.

Fotó: Huszár Gábor

Kisgyermek nem akadály 

A Pandemic ismert vírusirtó kooperatív társas mintáját követi az, amit Andrea a nehezebben bevonható férfiak „berántására” ajánl. A Star Wars – A klónok háborúja az ismert sci-fi bolygóin és karaktereivel kínál küldetéseket.

– Aki kicsit mélyebben ismeri a történeteket, annak is nyújt élményt, de a többiek sem csalódnak. A cél elűzni a bolygókról a droidokat. Többféle főgonoszból lehet választani, a nehézség variálható. Akár egyedül is játszható.

Klasszikus, bevált kompetitív stratégiai játék a Carcassonne.

– Rengeteg kiegészítőt lehet hozzá kapni és már kooperatív verziója is van, a Ködbe zárt Carcassonne. Akinek beválik, bajnokságokon is indulhat.

A legfiatalabbaknál a Rókanyomon vethető be, nem kell hozzá tudni olvasni, olyan 5–6 éves kortól élvezik a gyerekek, és a felnőttek sem fogják unni. A feladat nyomozni és szereplők közti különbségek alapján beazonosítani a tettest.

– Nincs olyan játék, ami ne fejlesztene valamilyen készséget. Gyerekeknél nagyon jól mennek az állatosak, ilyen a Juharvölgy krónikája vagy a Zöldellő mezők, ez utóbbi ráadásul oktató jellegű, megismerteti a réti, lápi, erdei állatokat, és gyönyörű a grafikájuk.

Lombosi Andrea és kislánya azt mondja, semmi nem teremt olyan jó közösséget, mint a játék.
Fotós: Huszár Gábor

Konfliktusos családba kooperatív vagy néma

Könnyen tanulható, élvezetes játék a Bang!, azonban csak akkor ajánljuk, ha nem sértődős a társaság. A Robbanó cicák is ilyen, fontos, hogy a játékosok fogják a poénokat és ne vegyék magukra a hátráltatást.

– UNO-nehézségű: ha valaki robbanó cicát húz, akkor neki véget ért a játék, de ki lehet bekkelni, el lehet kerülni, a másik kárára. Tizenöt perces menetekkel hétéves kor felett érdemes kipróbálni.

A kooperatív játékok Andrea szerint sokaknak segíthetnek, akik negatív élményt hoztak kisgyerekkorukból. A Magic Maze például díjnyertes, egy labirintuson át kell tárgyakat megkeresni és kihozni. A különlegessége az, hogy közben tilos beszélgetni.

– Egyrészt olyan helyen tökéletes, ahol kisgyermek alszik és nem akarjuk felébreszteni, vagy ahol esetleg konfliktus van a családtagok között. Itt tuti nem robban ki, ráadásul egy célért dolgoznak. Nem kell tudni olvasni a játékhoz, és lehet nehezíteni, így viszonylag tág életkori határokkal is játszható.

A Zombie Kidz szintén kooperatív és gyerekbarát, vicces grafikával. Zombik támadják az iskolát, őket kell hatástalanítani és zárni a kapukat. Több nehézségi szinten játszható.

Magyar asztalra magyar társast! 

Kifejezetten szereti és támogatja Andrea a magyar fejlesztésű játékokat.

– A Mágikus erdő idei játék, és egy tanítónő, Csordás Krisztina készítette. Kompetitív, tehát egymás ellen játszunk, de a logikát erőltetés nélkül fejleszti csodalényekkel, kedvesen. Ehhez sem kell olvasni tudni, a lényege benépesíteni az erdőt varázslényekkel.

Szintén magyar, bár nehezen beszerezhető a Karácsonyfa. Itt díszítés a feladatunk, amivel pontokat szerezhetünk.

– Nagyon szép kis fák születhetnek a végére. Az ilyen pontszámolós játékok azoknak kedvezhetnek, akik szeretnének ugyan kompetitív játékot játszani, de nem akarnak nagyon egymásnak feszülni és kitolni a másikkal.

Nyerni és veszíteni, egymással vagy egymás ellen dolgozni nemcsak fejleszt, de jó móka is. Ha tehetjük, szánjunk rá időt az ünnepek között! Aki nem kapott volna karácsonyra, ne rohanjon költségbe verni magát: bérelni, kölcsönözni, használtan venni vagy csereberélni is lehet a társasokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában