Értéket teremt

2022.12.06. 16:36

Közérdekű munkában tisztították meg a hálaadó emlékkereszteket Kisbácsán és Bácsán

kisalfold.hu

Fotó: Rákóczy Ádám

A 4.sz. EVK területén a közterület gondozási feladatellátás közérdekű és közösségi munkavégzéssel is kiegészül. A foglalkoztató munkaszervezet a Bácsa Polgárőrség - számolt be Bárány István önkormányzati képviselő, aki a munkavégzés feladatkoordinátora. 

Azt, hogy éppen milyen tevékenységet végeznek, azt mindig az aktuális feladatokból választják ki és egyeztetik a munkavégzővel. Hagyományosan köztisztasági, zöld területkezelési, közlekedésbiztonsági egyszerű kertészeti beavatkozások jelentik a tevékenységet, de van aki inkább állagmegóvó, felújító jellegű munkát kér - mondta a képviselő.

Az István Király u - Fenyőszer u kereszteződésében található hálaadó emlékkereszt a felújítás előtt.
Forrás: Bárány István

 - Ilyen volt a Kisbácsai és Bácsai, valamikori településhatárokat is jelző hálaadó emlékkeresztek letisztítása, fémszerkezetinek rozsdátlanítása majd aprólékos munkával való lefestésük - mutatta Bárány István. Hozzátette: az sem mellékes hogy ez a fajta tevékenység nem csak értéket teremtő hasznos, de ingyenes is.

Bácsán három hálaadó kereszt van és egy hálaadó kápolna. 

– A régi időkben mindig a település határain állították fel valakinek az adományaként. Pontosan nem tudjuk a történetét, csak az 1845-ös évszámot látjuk. Vélhetően többször felújították. – mondta Bárány István, a körzet önkormányzati képviselője kedden délelőtt az István Király utca - Fenyőszer utca kereszteződésében található hálaadó emlékkeresztnél tartott sajtótájékoztatóján.

– Tartozunk a múltnak, az elődöknek annyival, hogy ezeket a kereszteket felújítjuk. Közérdekű munka büntetést töltő személyeket foglalkoztat a Bácsa Polgárőr Egyesület, aki a kormányhivatal Gyámügyi és igazságügyi osztályával működik együtt. Ők ide delegálnak közérdekű munkavégzőket, akik vállalják a munkát. A konkrét tevékenység kiválasztása a munkavégzővel egyeztetetten mindig az aktuális feladatok közül történik. Hagyományosan köztisztasági, zöld területkezelési, közlekedésbiztonsági egyszerű kertészeti beavatkozások jelentik a feladatot, de van aki inkább állagmegóvó, felújító jellegű munkát kér. Ilyen tevékenység volt a Kisbácsai és Bácsai, valamikori településhatárokat is jelző hálaadó emlékkeresztek letisztítása, fémszerkezetinek rozsdátlanítása majd aprólékos munkával való lefestésük, melyeknek következményeként az emlékhelyek megújultak – adott tájékoztatást a képviselő az elvégzett munkáról, amihez hozzátette: Most végeztünk a kerítéssel, tavasszal a keresztek festése is tervben van, csakúgy, mint a kápolna felújítása is, de van még tervem a szépítésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában