A PC-k hőskora

2022.11.07. 19:33

Időutazás Pannonhalmán - a 80-as és 90-es évek legmenőbb számítógépes játékait tehetjük próbára a művházban szombaton

Egynapos kiállítás és játszóház keretében idézik fel a 80-as, 90-es évek számítógépeinek és konzoljainak történelmét a Győr környéki kisvárosban. Kell ennél jobb programajánló hétvégére?

kisalfold.hu

A GOTO parancs a korai BASIC programozási nyelvből származik. Jelentése: folytasd a program futtatását a GOTO parancs után írt számtól, avagy ugorj ehhez a sorhoz.

És ez hogy jön ide?

Hát úgy, hogy a 80-as évek legnépszerűbb számítógépei közül sokan a BASIC nyelvet használták operációs rendszerként. Emellett van egy másik jelentése is: invitálás egy kis időutazásra, "ugrás" egy olyan korba amikor a számítógépeknek (és a rajtuk futott játékoknak) még lelkük volt. Amikor egy programozó egyben grafikus és zenész is volt és olyan játékokat készített mint egy Super Mario, Turrican vagy a Commando.

Ez az a kor, ahol a barátokra még nem Facebookon vagy más közösségi felületen írtunk rá, ha velük akartunk lógni, hanem elmentünk a házuk elé és kaputelefonon hívtuk, hogy felmehetünk-e Amigázni vagy inkább elmegyünk egy dohányfüstben álló játékterembe Street Fighterezni. Persze, ha mázlisták voltunk és a faterunk tudott hozni egy osztrák-magyar határon álló vámraktárból egy lefoglalt Atari 2600 klónt, akkor már mi voltunk a legnagyobb királyok az osztályban...

Sokunk gyermekkorát meghatározták ezek a gépek és történetek, ezért úgy gondoltuk a helyi önkormányzat támogatásával, hogy itt az ideje Pannonhalmán is szentelni egy napot ennek a korszaknak és megmutatni, milyen volt fiatalnak lenni a 80-as, 90-es években - írták a szervezők.

 

Kiállítás és játszóház Pannonhalmán

Egynapos kiállítás és játszóház keretében idézik tehát fel a 80-as, 90-es évek számítógépeinek és konzoljainak történelmét. Ezen, a várhatóan borongós őszi szombaton visszautazhatunk 35 évet és együtt próbálhatjuk ki a kor ismert vagy kevésbé ismert masináit.

"Nektek ehhez nem lesz más dolgotok, mint benézni a Kazinczy Ferenc Művelődési Házba, keresni egy gépet majd leülni elé és játszani. Nincs időkorlát, nincs pénzbedobás, csak színtiszta nosztalgia egy őszinte kor csodáival" - tették hozzá a "házigazdák".

Programok

Délelőttől egészen estig nyüstölhetitek az Amigákat, C64-eket, NES-eket, SNES-eket, Atari-kat és még sok-sok más típust. Légy újra gyerek vagy ismerd meg, milyen gépeken nőttek fel a szüleid! - szól a "hivatalos" kedvcsináló végszóra.

A játszóház mellett kiállításra kerül több érdekes, egyedi vagy ritka számítógép amiket kiegészít jó pár kvarcjáték is. Belépő: pannonhalmi városkártyával 1.500 Ft, normál 1.800 Ft.

Bővebb részletek itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában