Kenyérrel a férfiegészségért

2022.11.15. 19:09

A győri Búzakék Pékség is támogatja a MentsManust mozgalmat a prosztatarákszűrésekben

Szeptember 15. a nemzetközi prosztatanap, november pedig a Movember elnevezésű kampány hónapja, amikor az aktivisták bajusz növesztésével hívják fel a figyelmet a férfiak egészségügyi problémáira, köztük a prosztatarákra. Idén a győri Búzakék Pékség is csatlakozott a férfiegészséget támogató mozgalomhoz, minden eladott Búzakék vekni után 100 forinttal támogatják a MentsManust.

Simon Roberta

Fotó: Huszár Gábor

Másfél éve nyitotta meg kapuit a Búzakék Pékség Győrben. Idén októberben a Pink Gasztro Kampányhoz csatlakozva gyűjtésük a mellrákos nők támogatását és a szűrővizsgálatok fontosságának hangsúlyozását szolgálta. – Úgy gondoltuk, a hölgyek után az urak miért maradnának ki. A Búzakék veknink fogy a legnagyobb darabszámban – havonta 450–500 kenyér –, ezért úgy döntöttünk, hogy minden eladott kenyér árából 100 forinttal támogatjuk a MentsManust mozgalom munkáját – mondta el lapunknak Takács Gábor tulajdonos.

– Évente 4500 új prosztatarákos beteget diagnosztizálnak, ebből 1500-an ekkor már gyógyíthatatlanok. Holott a rendszeres szűrésekkel a prosztatarák az egyik leginkább megelőzhető daganatos betegség lenne. A gond, hogy még mindig kevesen mennek el szűrésekre, mert tartanak a vizsgálattól. Holott már egy PSA-szint-mérést két csepp vérből végeznek, ami azért is nagy előny, mert a korai stádiumban felfedezhető a tumor, amikor tapintással még nem érzékelhető – kezdte lapunknak Gecsei Ádám, a MentsManust regionális koordinátora.

– Negyvenöt év felett évente javasolt a prosztatarákszűrés. Ha a családban előfordult a betegség, már negyvenéves kortól. Ehhez az urológiai osztályon kell bejelentkezni, és nem kell hozzá háziorvosi beutaló sem – tudtuk meg. 
Gecsei Ádám a téma elkötelezett hírvivője, tavaly mutatták be Mosonmagyaróváron a Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról című dokumentumfilmjét, amely szintén a szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet. A film többek között egy prosztatarákos férfi történetéről szól, aki tabuk nélkül mesél, hogyan élte túl a halálos kórt.

– Az elmúlt két év rendhagyó online kampánya után idén tizennegyedik éve indul útjára novemberben a MentsManust Férfiegészség Mozgalom, amely a prosztatarákszűrések mellett a tudatos, egészséges életvitelre hívja fel a figyelmet. A MentsManust idei célja, hogy jövőre folyamatosan lehessen országszerte ingyenes szűréseket végezni. Ehhez a célhoz csatlakozik kiterjedt hálózatával a Magyar Vöröskereszt is, amely a MentsManust által biztosított berendezésekkel az ország több pontján tud majd ingyenes PSA-tesztelést nyújtani – mondta el lapunknak a koordinátor.

A győri kézműves pékség minden eladott Búzakék kenyér árából 100 forinttal támogatja a MentsManust mozgalom munkáját. Felvételünkön a tulajdonos Takács Gábor és a mozgalom regionális koordinátora, Gecsei Ádám. Fotó: Huszár G.

A MentsManust-kampány során befolyt összeg egy részéből a Vöröskereszt számára biztosítanak 2023-ban ingyenes szűréseket 10 megyében, vér­adási eseményekhez kapcsolódóan. Így havonta legalább 200 férfit tudnak ingyenesen szűrni. – Az elmúlt 10 hónapban országos szinten összesen több mint 2000 férfi PSA-szintjét mérték meg. A mindössze pár csepp vért igénylő vizsgálaton részt vevő férfiak 12 százalékának volt megnövekedett PSA-értéke – emelte ki Gecsei Ádám.

Tavaly a budapesti Arán Bakery felajánlotta egy termékének eladásából befolyó összeg egy bizonyos százalékát, amit a MentsManust-kampánynak adományozott. Idén a győri Búzakék Pékség is csatlakozott a kezdeményezéshez.

– Férfiként, családapaként és magánemberként is fontosnak tartom, hogy megelőzzük a bajt és járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra. Ha előre gondolkodunk és gondoskodunk, sok problémát meg lehet előzni. A családban rendszeresen járunk különböző szűrésekre, és igyekszünk minél több emberben ezek fontosságát is tudatosítani, hírül vinni minél többüknek a különböző kampányokon keresztül – fejtette ki Takács Gábor, a Búzakék Pékség tulajdonosa.

A FETI (FérfiEgészséget Támogató Intézmény)-minősítést a MentsManust olyan cégeknek adományozza, amelyek felveszik a munkavállalóknak nyújtott egészségügyi vizsgálatok sorába a prosztatarákszűrést. 2016 óta 79 FETI-minősítést osztottak ki, köztük a Kisalföld szerkesztősége is átvehette 2019-ben, amikor ingyenes PSA-szűréssel támogattuk 160 olvasónk „férfiegészségét”. 

Gyaloglás az egészségért

A Győri Járási Egészségfejlesztési Iroda gyalogtúrát szervez november 18-án. Bárki csatlakozhat a 9 km-es túrához, de különösen számítanak a férfiak részvételére, hiszen a november a férfiak egészséghónapja. 
Útvonal: révfalui híd–Víziváros–bácsai horgásztó–révfalui híd (töltésen). Találkozó 13.45-kor a révfalui híd révfalui hídfőjénél. Kényelmes gyaloglócipő, megfelelő öltözet szükséges, termoszban meleg ital jól jöhet. Információ: 96/507-900/8575, [email protected]. Előzetes jelentkezés nem szükséges, de a részvétel jelzését szívesen veszik. A jövőben a túrákat rendszeresen szervezi az iroda. A túrázók minden alkalommal emléklapot kapnak. Aki legalább öt emléklapot összegyűjt, az irodában egészségmegőrzéssel kapcsolatos ajándékot vehet át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában