A lovaglás szerelmesei

2022.10.08. 12:46

Vágta kéz a kézben – A két lányt a Győri Ördöglovasok és Manitou is összeköti őket – fotók

Az idén 15 éves Nemzeti Vágtán, Közép-Európa legnagyobb lovas versenysorozatán több megyei indulóért is izgulhattunk.

Simon Roberta

Marczali Laura büszke Kökénnyel elért eredményükre.

Fotó: Rákóczy Ádám

  • Győrújbarát színeiben Szabó Dalma kishuszárért és a Nyúlt képviselő Marczali Lauráért, aki idén először nevezett felnőtt kategóriában.
  • Ivánból ketten is indultak a múlt hétvégén a Hősök terén: a felnőtt kategóriában Somogyi József Remény hátán, míg a jótékonysági sztárfutamban Széchenyi Krisztián táncművész versenyzett Rakétával.
  • Ugyan egyikük sem állhatott a dobogó legfelső fokára, mindannyian szép eredményt értek el a jubileumi vágtán. A két fiatal lány, Dalma és Laura a Győri Ördöglovasoknál ismerkedtek meg, tavaly óta pedig együtt készülnek a Nemzeti Vágtákra.

Nem adta fel az esések után

– Nyolcévesen kezdtem el lovagolni, akkor csatlakoztam a Tóth Szilárd által vezetett Győri Ördöglovasok csapatához. 2016-ban indultam először a Nemzeti Vágtán kishuszárként a Boci nevű lóval – kezdte lapunknak a nyúli Marczali Laura, aki később saját lovain, Gladiuszon és Csabin szállt versenybe, majd 16 évesen Manitou hátán fejezte be a kishuszárversenyt.

– Emlékszem, az első elővágtákon rengeteget estem, de évről évre fejlődtem. Nem volt kérdés, hogy amint betöltöm a tizennyolcat, indulok a felnőtt kategóriában is – tette hozzá. Laura nagy hangsúlyt fektet a tanulásra is, tavasszal érettségizik. – Amikor lóháton lehetek, teljesen kikapcsolok, szabadnak és boldognak érzem magam. A versenyekből rengeteget tanultam, önbizalmat adtak. Tavaly már túl idős voltam a kishuszármezőnyhöz, de még nem töltöttem be a felnőtt korhatárt, így korábbi lovamat, Manitout és Dalmát készítettem fel az első közös megmérettetésükre. Könnyű volt a munka, Dalmával a Győri Ördöglovasoknál barátkoztunk össze és lovasként már jól ismertem Manitout is. Furcsa volt külső szemlélőként megélni a versenyt, talán kicsit izgalmasabb – mondta el a nyúli lány.

Február óta edzenek együtt Kökénnyel

– Idén végre újra nyeregbe szállhattam. Februárban kezdtük el tréningezni Kökényt. A versenyen az egyik legfontosabb a ló és a lovas közti összhang. Nekem erre két hónapom volt, mások két évig készülnek. Nem tűztem ki nagy célokat, hiszen elsőként indultam felnőtt kategóriában és rengeteg rutinos versenyzővel álltam rajthoz. Majnár Anita edzőmmel egész nyáron mindennap edzettünk.

A 2023-as vágtára már most elkezdtük a felkészülést, hétvégente gyakorolunk Kökénnyel. Elégedett vagyok az idei eredményünkkel is, összesítésben a 60 indulóból a 38. helyen zártunk, de szerintem jövőre több esélyünk lesz. Kökény sohasem volt még versenyen, így neki is hozzá kellett szokni a zavaró tényezőkhöz – fejtette ki Marczali Laura, akinek szülei mellett a fő támogatói a Vatam Hungaria Kft., az LBW Hungária Kft., a Szawell Kft., Stecina Krisztián és a nyúli önkormányzat voltak.

Marczali Laura (b) és Szabó Dalma (j) rendszeresen edzenek együtt.
Fotós: Rákóczy Ádám

Közös gyakorlások

A Győrújbarát színeiben induló Szabó Dalma sokadik alkalommal vett részt az ördöglovasokkal a Nemzeti Vágtán. Kishuszárként azonban csak tavaly versenyzett először a Hősök terén. – Idén sokkal jobban éreztem magam, kevésbé izgultam. Több időm volt a felkészülésre és ez az eredményen is meglátszott. Örülök, hogy ismét Laura készített fel a versenyre. Igyekeztünk hetente többször edzeni.

Suli után először a vágtára, majd az ördöglovasokkal a jubileumi előadásra gyakoroltunk, nehéz volt beosztani az időmet, de sikerült – mondta a 14 éves törékeny lovas, aki ebben a veszélyes sportban is megállja helyét. Nem fél a sebességtől és makacs természetű pónija sem tántorítja el. – Manitou volt eddig az a póni, akitől a legtöbbet tanultam. Mindig a hangulatától függ, hogyan viselkedik. Volt, hogy nagyon nem akart együttműködni és egymás után hatszor ledobott magáról. A sebességtől pedig sosem féltem, inkább szeretem. A lovak és a velük való munka hatalmas szeretetet és szabadságérzetet ad – fogalmazott Szabó Dalma, akit idén is erős mezőnybe sorsoltak, végül a futamban 4. helyezést ért el.

Szabó Dalma a Győri Ördöglovasok oszlopos tagja. A lovasszínházzal többször járt már a Nemzeti Vágtán, kishuszárként második alkalommal állt rajthoz.
Fotós: Huszár Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában