Gasztro

2022.10.06. 14:02

Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynap Sopronban

Nagy érdeklődés mellett zajlott, hazai és nemzetközi résztvevőkkel a Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynap.

kisalfold.hu

Fotó: Filep Istvan

Soha nem látott borászati- és gasztronómiai rendezvénynek adott otthont Sopron, a Kékfrankos fővárosa. A közel 300 résztvevőt felvonultató Kékfrankos Hangjai Borászati és Gasztronómiai Élménynapra nyolc országból érkeztek a borászati szakma képviselői, szakújságírók és meghatározó gazdasági szereplők, hogy megismerkedjenek a borvidékkel.

A soproni Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban Dr. Farkas Ciprián Sopron Megyei Jogú Város polgármesterének és Dr. Schneider István Gábor a Soproni Borvidék Hegyközsége alnökének köszöntőjével vette kezdetét e rangos esemény, melynek keretében bemutatkozott a "különc" Soproni borvidék és annak gasztronómiai és kulturális sokszínűsége. A megnyitón kiemelte a polgármester, hogy „Nekünk itt meggyőződésünk Sopronban, hogy a soproni bor nem azon a polcon van, ahol kellene hogy legyen, viszont azt is tudjuk, hogy ezért csak közösen, vállvetve lehet tenni. A magunk részéről mindent el szeretnénk követni azért, hogy a soproni borászok is ezt a feladatot együtt ugorják meg, hiszen mindannyiuk közös érdeke az, hogy a soproni bor jobb megítélést kapjon”.

A harminchárom kiállító, köztük 20 borászat, 70 kiemelt tétellel, a soproni borok legjavát felvonultatva ad betekintést e vidék kincseibe. A soproni nedűk mellett, egyedi gasztroélmények várták a meghívott vendégeket, akik az izgalmas borokon túl a legkülönfélébb gasztro-ínyencségek és táj jellegű ételek közül kóstolhattak.

Sok érdekességet, Sopronhoz kapcsolódó legendát hallhattak az érdeklődők a belvárosi séták során, amelyeket Taschner Tamás és Vránich István vezettek. A városnéző túrák alatt Sopron rejtett értékeibe, érdekességeibe és legendáiba is betekintést nyertek a résztvevők.
A rendezvény fővédnöke Barcza Attila, országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának alelnöke, a Turisztikai albizottság elnöke is csatlakozott a csoporthoz Taschner Tamás "Folyékony Sopron" című városnéző sétája közben.  

Akik nem tudtak részt venni az izgalmas belvárosi sétákon ugyancsak megismerkedhettek a tanácskozás helyszínén Taschner Tamás előadásában a Soproni borvidék legendáival.

A rendezvény rangját tovább emelte az inspiratív „Bor beszél belőlünk” szakmai program, amikoris Dr. Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus, Dr. Csizmadia András a Borschola alapítója, borszakértő, Viniczai Sándor borszakértő, Taschner Kurt István a Magyar Borakadémia Főtitkára és Molnár Tibor, a Soproni Borút Egyesület elnöke olyan fontos témákról beszélgetettek, mint az összefogás fontossága, a magyar bor helyzete, a branding és a márkázás elengedhetetlen szerepe, valamint a nemzetközi ismertség relevanciája.

Az egész napos ízutazás programjait alatt nagyszerű zenekarok (Váradi-Haász Duó – Simon Andrea, Four Corners, Blue Cafe Band) örömzenéje tette még emlékezetesebbé a szüreti időszak végét.

Főszervező, borvidéki marketingért felelős
EFFIX-Marketing Kft.

Borászok
Bónis-Reitter Borászat 
Bruckner Borászat 
Etyeki Kúria Borgazdaság soproni borai 
Fényes Pince 
Gangl Borászat 
Hauer Pince 
Hermann Pince 
Horváth Bor
Iváncsics Pince  
Jandl Pince  
Lővér Pince 
Luka Pincészet   
Pfneiszl Birtok 
Steigler Pince 
Stubenwoll Pince 
Taschner Bor- és Pezsgőház    
Töltl Pincészet  
Vincellér Borbirtok 
Winelife Borászat  
Zachár Bor

Egyéb résztvevők
Krois Brewery – kézműves sörökkel
Chocotrade - csokiszökőkúttal
Harrer Chocolat – boroscsokoládé bemutató
Fertő-Hanság Nemzeti Park – szürkemarha-és bivaly szalámikkal
Alpokalja-Fertő táj Vidékfejlesztési Egyesület – ínycsiklandó helyi termékekkel
Soproni Borlovagok és Borbarátok Egyesülete - borlovagjaival
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában