Rokonok

2022.09.24. 15:17

Nobel-díjas rokonnal büszkélkedhet a bakonypéterdi Hofstadter Mátyás

Az 1982-ben Nobel-díjjal jutalmazott amerikai közgazdász, George Stigler édesanyja Bakonypéterden született. Megtaláltuk egy távoli rokonát és nagyszülei sírját.

Gyurina Zsolt

A híres Nobel-díjas George Stigler. A professzor 1911-ben született a Washington állambeli Rentonban Fotó: Chicago Egyetem fotóarchívum

George Joseph Stigler amerikai tudós 1982-ben nyerte el a közgazdasági Nobel-díjat. Életművének csúcsáért, „az állami beavatkozás gazdasági hatásainak vizsgálata a piaci mechanizmus elemzésében és az iparszerkezet vizsgálatában elért eredményeiért” kapta. Kevéssé ismert, hogy magyar gyökerekkel rendelkezett. 

George Stigler professzor 1911-ben született a Washington állambeli Rentonban, és Chicagóban halt meg 80 éves korában. Egyik legjobb barátja a szintén Nobel-díjas Milton Friedman volt, a közgazdaságtan legendája. Megtaláltuk Stigler egy rokonát és nagyszülei sírját Bakonypéterden.

Nagyanyjának unokatestvére volt Stigler 

Hofstadter Mátyás félig bakonypéterdi, félig romándi az őseinek hála. Egy rövid amerikai kitérőtől eltekintve világéletében édesapja szülőfalujában, Bakonypéterden élt. A kilencvenes évek elején keresztanyja meghívására tíz hónapig Floridában dolgozott, hogy ki tudja fizetni háza részleteit, akkor találkozott a kinti rokonokkal. A GYÁÉV-nél volt sofőr 15 évig, most egy pénzszállító cégnél dolgozik, a közeli településekre járnak. A Nobel-díjas tudós rokona. Mátyás nagyanyjának unokatestvére volt Stigler. 

A Hunglerek szövevényes útja 

A bakonypéterdi családi ház asztalán újságok hevernek. Az amerikai magyarok lapja, amely hírt ad a díj odaítéléséről 1982-ben, kiemelve azt, hogy Stigler nagyapja, Hungler Mihály az 1890-es években a faluból hajózott át az Egyesült Államokba a két lányával, Erzsébettel és Hedviggel. Miután egy kis pénzt gyűjtött, hogy megvehesse az otthon kiszemelt földet, hazatért, de már Erzsébet nélkül, aki összeházasodott a német származású Joseph Stiglerrel. Az ő fiuk lett a chicagói tudós. 

Erzsébet a harmincas években gyakran hazalátogatott, ezek nagy eseménynek számítottak a település életében. Az 1919-ben elhunyt nagyszülők, Hungler Mihály és felesége, Szurics Éva sírja a bakonypéterdi temetőben található. 

Hedvig hozta szóba, amikor megnyerte a díjat 

– A családban sokáig nem is tudtunk a rokonságról, nagynéném, Hofstadter Hedvig csak akkor hozta szóba, amikor megnyerte a díjat. Ők, illetve a szintén kint élő Tóni bácsi, nagyanyám öccse tartották vele a kapcsolatot. Hedvig rendszeresen írt nekünk Magyarországra, két-három évente hazajött, akkor szóba hozta a családban Györgynek nevezett rokon sikereit. Hedvignek nem volt gyermeke, végül két éve hazajött meghalni Bakonypéterdre, 90 éves korában hunyt el – mesélte Hofstadter Mátyás. 

Kidőlő kereszt és még egy híres rokon 

– Az amerikai rokonság elég népes, főleg Philadelphiában élnek, de kevés a kapcsolatunk velük, így a díjjal járó dicsfényből sem részesültünk. A család egy-egy nagyobb eseményének a híre azért eljut hozzám. Van egy-kettő, a tudósról írt cikkem, Hedvig elküldte a kinti magyarok lapjában megjelent méltatást, amiben szó esik a falunkról is – jegyezte meg Hofstadter Mátyás. 

Érdesség még erről az ágról az említett Tóni bácsi, aki Katziáner Antalként született, majd nevét magyarosította Koppányra, végül ő is Amerikába került. Ő arról híres, hogy döntetlent játszott a világhírű sakkozóval, Bobby Fischerrel. 

Hofstadter Mátyás a világhírű tudós leszármazottja – Bakonypéterden található George Stigler nagyszüleinek sírja. Fotó: Gyurina Zsolt
 

A találkozás végén kisétálunk a temetőbe is, megnézzük a sírt. Alig olvashatók a betűk, a dátumok. Amúgy amint hozzáértünk a kereszthez, kidőlt a földből. Wágenhoffer Gergely, a lelkes fiatal helytörténész azt tervezi, hogy rendbe hozza.

Ismeretlen történet

A történet szinte ismeretlen, az amerikai és a magyar sajtóban sem olvasható. Dr. Mátyás Szabolcs nemrégiben megjelent könyvében egy fejezet olvasható George Stigler magyar gyökereiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában