Kommunikáció alapú nyelvoktatás

2022.09.28. 18:21

Közel háromszáz diák vetélkedett a Nyelvek Európai Napján a Széchenyi-egyetemen Győrben - galéria

Közel háromszáz diák vetélkedett a Nyelvek Európai Napja kapcsán tartott versenyen a Széchenyi István Egyetemen. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a nyelvtanulás fontosságára. Az idei téma az ifjúság jövőképe volt.

Dániel Viktória

Fotók: Huszár Gábor

Fotó: Huszar Gabor

A megyei önkormányzat Europe Direct irodája és a győri Széchenyi István Egyetem egész napos programra várta az általános- és középiskolás diákokat.

– Ma már nem csak külföldi utazásnál lehet szükségünk az idegen nyelv ismeretre. Az internetnek és az okos eszközöknek hála, az egész világot el tudjuk érni a szobánkban ülve. De csak akkor tudunk megfelelően tájékozódni ha ismerünk idegen nyelveket – mondta el Németh Zoltán a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke. – A mai vetélkedőre 23 iskola 299 diákja érkezett, akik angol és német nyelven mérik össze tudásukat. A verseny fő témája, hogy a fiatalok, hogyan képzelik el jövőjüket, karrierjüket.

Ablonczyné Professzor dr. Mihályka Lívia, a Széchenyi István Egyetem társadalmi kapcsolatokért felelős elnöki megbízottja kiemelte az intézmény kiemelten fontosnak tartja a nyelvoktatást, az idei tanévben is több mint 40 angol nyelvű képzés indult és 900 külföldi tanul az egyetemen.

– A világban ma már nem lehet nyelvtudás nélkül boldogulni. A nyelvoktatásban is a kommunikáció alapú tanulás került középpontba. Már nem csak a nyelvvizsgára kell felkészülni, az is fontos hogy a tanuló a gyakorlatban is hasznosítani tudják a megszerzett tudást.

Az ingyenes próbanyelvvizsga lehetőség is sokakat vonzott az egyetemi könyvtárba, az általános iskolásoknak pedig plakátversennyel készültek. A megyei önkormányzat két kínai tartománnyal, Hubei-el és Henan-nal, is jó kapcsolatot ápol. Utóbbi most a Kínai nyelvoktatáshoz szükséges könyveket adományozott a térségnek, amelyek a győri egyetemi könyvtárba kerültek.

– A nyelvtanulásról beszélünk, az embereknek elsősorban az európai nyelvek, elsősorban az angol és a német jutnak eszükbe. Egy évvel ezelőtt az egyetem kínai nyelvtanfolyamot hirdetett általános és középiskolás diákoknak. Az érdeklődés már akkor felülmúlta a vártakat, a sikerre való tekintettel idén is folytatódik az oktatás, valamint új kezdő csoportot is indítunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában