A közöny ellen

2022.08.23. 07:31

Két hős iskola Sopronban

A Hősök Tere Alapítvány idén 25 iskolának, köztük a soproni Széchenyi István Gimnáziumnak és a Gárdonyi Géza Általános Iskolának ajándékozta a Hős Iskola címet.

Papp Fanni

A Gárdonyi-iskolában a tanítók és a diákok egyaránt élvezik a Hősök Tere Alapítvány szociálisan érzékenyítő programját. Fotó: Gárdonyi Géza Általános Iskola

A címet kiérdemlő iskolák részesei lehetnek egy hosszú távú együttműködésnek, amelynek keretében élményprogramokon vehetnek részt a pedagógusok a diákokkal vagy akár a szülőkkel együtt. A Gárdonyi-iskola Szalai Gabriella történelem és etika szakos tanító kezdeményezésére csatlakozott a programhoz. 

– A Hősök Tere Alapítvány tevékenységével a járvány ideje alatt ismerkedtem meg, amikor különböző segítőtréningeket tartottak az online oktatással kapcsolatban. A fő szerepvállalásuk a társadalomban, hogy felhívják a figyelmünket, ne legyünk közömbösek. Mindez azt jelenti, hogy figyeljünk a környezetünkre, és bátran segítsünk másokon – mondta Szalai Gabriella, aki az alapítvány által létrehozott szituációs kártyajátékokat az etikaórán alkalmazza. – A kártyákon különböző élethelyzetek vannak feltüntetve, amikről a diákokkal beszélgetünk. Ilyen például az az eset, amikor a buszon utazva észreveszik a diákok, hogy nagyobb gyerekek piszkálják a kisebbet, ehhez kapcsolódva pedig jönnek a kérdések. A kártyajáték számtalan élethelyzetet felsorol, ami által megtanulhatják a gyerekek a helyes viselkedést. 

Az alapítvány kezdeményezésére Szalai Gabriella tavaly az egyik hetedikes osztállyal végigcsinált egy 30 napos kihívást is. 

– Végigvettük a gyerekekkel, hogy mi jót cselekedtek az adott napon. 

A Széchenyi-gimnázium szintén a járvány ideje alatt csatlakozott a programhoz. 

– A távolléti oktatás után személyesen is folytattuk a szociálisan érzékenyítő programot. A Hős Iskola címhez különböző kritériumokat kellett teljesítenünk, amikhez különböző előadások és programok kapcsolódtak, valamint a tantestület is részt vett a továbbképzéseken – mondta Kiss-Huszár Pálma tanárnő. Hozzátette, az iskola diákjainak harmada már túl van a képzésen, eszközöket, információkat kaptak az alapítvány jóvoltából. A következő tanévben folytatjuk, újabb osztályoknak tanítjuk meg a segítés lépéseit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában