Túra és tanulás

2022.08.27. 20:25

Gombákkal ismerkedtek a soproni erdőben - Fotók

Soproni Vándorok Túraegylet szervezésében és vezetésével gombaismereti túrán vehettek részt az érdeklődők szombaton.

kisalfold.hu

A túra során megtanulták beazonosítani a gombákat. Fotó: Szalay Károly

Első alkalommal rendezte meg a Soproni Vándorok Túraegylet a gombaismereti túrát.

– Tavaly két tagunk végezte el a gombaszakértői vizsgát, akiknek a vezetésével indult a szombati túra. Az erdő védelmének érdekében komoly előírásokat kell betartaniuk a túrázóknak. A gombaismereti túránkat sem úgy kell elképzelni, hogy kimegyünk a szabadba és leszedünk mindent, amit csak találunk. Hanem végigjárjuk a kijelölt útvonalat, ami jelen esetben mintegy öt kilométeres szakasz volt, és ha útközben találunk gombát, akkor abból leszedünk egy-egy példányt. Majd a túra végén egy asztal mellett ismertetik a szakértőink – vázolta a túra menetét Tömördy Szabolcs, az egyesület vezetője. Hozzátette, a tematikus túrák sokkal inkább vonzzák a lakosságot.

A Soproni Vándorok Túraegylet egyébként 2020-ban alakult. Célja felügyelt körülmények között megismertetni és a nagyközönség elé tárni a Soproni-hegység környékének természeti és épített értékeit. Továbbá ezen értékekre felhívni a figyelmet, s megőrizni az utókor számára is.

– Az egyesület tagjai már korábban jártak közösen túrázni, azonban két évvel ezelőtt jutottunk el arra a szintre, hogy többeket szeretnénk bevonni. Az első évben elindítottuk az emlékhelyek-kvíztúrát, amit a teljesítménytúrák követtek. Az utóbbi egyre nagyobb népszerűségnek örvend országos szinten is. Általában négy távval indítjuk ezeket, de azt vettük észre, hogy a 40–50 kilométeres távokra egyre nagyobb az igény – fejtette ki Tömördy Szabolcs.

A következő ilyen teljesítménytúra szeptember 17-én lesz, ahol a Soproni-hegység csodálatos kilátóit látogatják meg a résztvevők. A soproni erdőben számtalan népszerű túraútvonal is fellelhető.

– Sopron környékén közel 360 kilométer jelzett turistaútvonal van, melyben mindenki megtalálja a számára legkényelmesebb szakaszt. A parkerdőt biztonsággal járhatják a túrázók, ami a Hotel Lövértől indul a Károly-kilátóig, onnan pedig fel az Erdő Házához. Itt rengeteg szép út van, ráadásul a közelmúltban is bővült egy tanösvénnyel. Az, hogy ki merre szeret kikapcsolódni, főleg a korosztálytól függ. A kisgyerekesek szeretik a tanösvényeket felfedezni, az idősebbek pedig inkább azokat a helyeket preferálják, ahol kevesebben járnak, de sokan szeretik Brennbergbánya környékét is – mondta el Szabolcs. Az egyesület számára nem csak a természeti értékek bemutatása fontos. Számtalan alkalommal végeztek közösségi munkát más egyesületekkel karöltve, amikor felújították a turistaútvonalakat vagy kitakarítottak egy-egy területet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában