Nyitva

2022.07.17. 08:16

"Járd körbe... Csodáld meg... Kóstolj bele..." - Nyitott Porták a Fertő-tájon - fotók

Helyszinek: az Alpokalja–Fertő-Táj Vidék Minősége Védjegyes hálózat tagjainak kisüzemei és portái.

"Járd körbe... Csodáld meg... Kóstolj bele..." – ezzel a szlogennel hívta és várta a vendégeket a Nyitott Porták Napja. Az érdeklődők egyénileg vagy vezetett túrákon bepillanthattak a térség helyi termékeit előállító kisüzemeinek, családi borászatainak és gazdaságainak kulisszatitkaiba.

Fotósunk Hidegségen és Harkán járt

Számos érdeklődő sétált be a kistermelők és kisüzemek szélesre tárt kapuin szombaton a Fertő-tájon. A hangulatos esemény kiváló lehetőséget jelentett a helyi termékek és elkészítési módjuk megis- merése mellett arra is, hogy azok előállítóival is találkozzanak, beszélgessenek a fogyasztók. Igazán széles palettából válogathattak a helyi termékek kedvelői, akik bepillanthattak a védjegyes hálózat tagjainak kulisszatitkaiba a hétvégén.

A szombati programban fontos szerepet játszott a személyes kapcsolat, a beszélgetések lehetősége, így az esemény a termelők és vásárlók számára is sok új információval, ismerkedéssel és mosollyal zárult. Hidegségen állatsimogatóval és kecsketejből készült sajtkóstolóval várták a vendégeket a családi gazdaságban, a Harkai Fröccsteraszon kézműves-foglalkozás, élő zene, lővereki lángos, valamint szörp- és lekvárkóstoló kapott helyet.

– Sikerült családiassá varázsolni a napot – számolt be lapunknak Holler Anita, az értelmi fogyatékkal élőknek otthont adó zsirai kastély koordinátora, amely az Alpokalja– Fertőtáj Vidékfejlesztési Egye- sület tagjaként vett részt az eseményen. Programjaik között kastélylátogatás, kézműves- vásár, lovas kocsikázás is szerepelt. Különösen nagy népszerűségnek örvendett a lakók asztalosműhelyében készült fajátékok kipróbálása, valamint a bocsajáték alapjainak elsajátítása. – Sok látogató érkezett hozzánk, külön öröm, hogy empatikus, szociálisan érzékeny vendégeket fogadhattunk, sok tapasztalattal gazdagodtunk; megérte az előkészületeket, a sok munkát – árulta el Holler Anita.

– Jó volt közösen megmutatni portékáinkat a vásárlóknak – osztotta meg Kiss-Szabó Renáta, a Renka szörpök készítője. Náluk az Erhardt Pékség kézműves kenyerei, Renka és Edó szörpök és lekvárok, a Spájz Nyers Vegán Bisztró ételei és Helebrand Zsolt sajtkészítő termékei várták a látogatókat, közöttük a kerékpároscsapatokat is. Igencsak kapósnak bizonyultak a Helebrand vajjal kent Erhardt kenyérszeletek, amit természetesen helyben készült sóval ízesítettek. – A gyerekekkel fűszersót készítettünk, amit kis üvegekben, igazi kincsként vittek haza, hogy otthon majd ezzel fognak főzni – mondta el Kiss-Szabó Renáta, a dolgos nap végén.

– Osztatlan sikert aratott a Münchner Helles és a Blonde Ale sörünk is – árulta el Kovács Gergely a Szentkői Craft Beer részéről. Kiemelte, hogy igazán értő és érdeklődő közönség látogatta fertőhomoki sörfőzdéjüket, ami igazán üdvös egy kisüzem számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában