Vármegyék borait ízlelték

2022.06.15. 19:12

Megyei borversenyt rendeztek Sopronban - mutatjuk a legjobbnak ítélt palackokat - galéria, teljes eredménysor

Történelmi borvidékeink kiemelkedő nemzeti értékeink, és felelősség számunkra, hogy megőrizzük egykori vármegyéink kincseit. Feladatunk, hogy többet is foglalkozzunk, mint pusztán a borkultúrával, ugyanúgy gasztronómiai és turisztikai értékeket, valamint vonzerőt is teremtsünk - hangsúlyozta dr. Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke a megyei borverseny konferenciájának megnyitóján.

Tama István

Fotók: Máthé Daniella

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata a megyei értéktár bizottsággal együttműködésben rendezte meg az Agrárminisztérium támogatásával a térségi borok versenyét és seregszemléjét.

Négy Vármegye Borai címmel rendezett borversenyt és konferenciát Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata. A rendezvényt a pannonhalmi és a soproni hegyközség bevonásával szervezték. A versengésre nevezettek közül választják ki a megye fehér, rozé és vörös borát. A szervezésbe bekapcsolódott a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár Bizottság, míg a hungarikum pályázatokat kiíró és elbíráló Agrárminisztérium pályázati forrásból támogatta a lebonyolítást.

A borverseny mellett szakmai konferenciát is rendeztek, amelynek megnyitóján Barcza Attila hangsúlyozta, hogy a bor és a hozzá tartozó borkultúra térségünk egyik legnagyobb értéke, fő  turisztikai vonzereje. Az eseménynek helyet biztosító intézmény, a Soproni Egyetem nevében prof. dr. Lakatos Ferenc üdvözölte a jelenlevőket.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója felelevenítette, hogy Sopronról általában két dolog jut az emberek eszébe: a VOLT fesztivál és a bor. Gál Péter, az Agárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztályának vezetője ismertette az új borjogi szabályozás és az e-pincekönyv lényeges vonatkozásait.

Miklós Csabi a covid alatti nehézségekről értekezett, Horváth Vilmos a turizmusról, mint a béke iparágáról szólt, Kampits László pedig a kőszegi bor eredetvédelmének elemeit mutatta be.

Az eseményt a 2019-ben elhunyt Taschner István borász, a hegyközség elnöke emlékére rendezték, aki máig ható munkásságával maradandó értékeket hozott létre a Soproni Borvidéken.

A borversenyen egy nagyaranyérem, 15 arany- 52 ezüst- 15 bronzérem született. A nagyaranyérmet a Babarczi Pincészet Pannonhalmi Marianum bora érdemelte ki. A Győr-Sopron-Megyei borversenyben a megye legjobb vörösbora 2022 címet a Vincellér Borbirtok 2019-es évjáratú Soproni Kékfrankosa nyerte el , a legjobb fehérbornak a Kiss Családi Pincészet 2021-es évjáratú Pannonhalmi Rajnai Rizlingje bizonyult, míg a legjobb rozénak az Iváncsics Pincészet 2021-es évjáratú Merlot Rozéját választották az ítészek.

Különdíjasok

  • Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságának díja: Babarczi Pincészet 2019-es Pannonhalmi Marianum bora
  • Pannontáj Sokoró Natúrpark díja:  Kiss Családi Pincészet 2021-es Pannonhalmi Chardonnay Barrique bora
  • Pannonhalmi Borvidék különdíja: Iváncsics Pince 2019-es Shiraz bora
  • Soproni Borvidék különdíja: Ács Pincészet 2021-es Makrancos Gyöngyöző bora

Bírálat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában