Elméleti és gyakorlati feladatok

2022.06.03. 17:36

Drónok versenye a mosonmagyaróvári tangazdaságnál

Idén először szervezi meg a Széchenyi-egyetem és az Edutus Egyetem az Edu Agro Drone Cup nevű versenysorozatot, ami jövő szombaton egy pilot megmérettetéssel indul a magyaróvári kar Feketeerdő utcai tangazdaságánál.

Mészely Réka

Változatos feladatok várnak a versenyzőkre az Edu Agro Drone Cup nevű versenysorozat során. A felvételen Teschner Gergely.

Manapság egyre többet hallani a drónok szerepéről, melyeket számos területen, így a mezőgazdaságban is sikerrel használnak. Jövő szombaton az Edu Agro Drone Cup sorozat keretében szerveznek versenyt a mosonmagyaróvári egyetemi kar Feketeerdő utcai tangazdaságánál. Teschner Gergely szervező tájékoztatása szerint teszt, ortomozaikos feltérképezés, permetezés és más mezőgazdasági felhasználáshoz köthető feladatok várnak a versenyzőkre.

Az Edu Agro Drone Cup versenysorozat azokat várja a versenyzésre, akiket érdekel a precíziós mezőgazdaság, köztük a drónalapú folyadékkijuttatás, a távérzékelés vagy az automatikus repülési tervek összeállítása. A különleges verseny előtt Teschner Gergelyt, a rendezvény egyik szervezőjét kérdeztük. 

Kétfős csapatok jelentkezését várják 

– A mezőgazdasági drónversenyre kéttagú csapatok jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a mezőgazdaság és a drónok iránt. Nem szükséges sem pilótaengedély, sem nagy tapasztalat. A jelentkezők professzionális oktatói háttérrel gyakorolhatnak a versenyen használt drónokkal – emelte ki Teschner Gergely. Hozzátette: „A drónversenyt a Széchenyi István Egyetem területén, Mosonmagyaróváron a Feketeerdő utcai tangazdaság területén szervezzük meg. Lesznek elméleti feladatok, drónirányítással összefüggő és képi feldolgozással kapcsolatosak, továbbá a vízzel való drónpermetezés is külön szám lesz. A versenyzők mellett a megmérettetés iránt érdeklődőket is szívesen fogadjuk.” 

Drónok a mezőgazdaságban 

Manapság egyre többet hallani a drónok szerepéről. A különféle események megörökítése mellett (talán ebben a formában találkozunk velük a leggyakrabban) számos területen, így a mezőgazdaságban is használják sikerrel. 
– Napjainkig jellemzően az információgyűjtésben használták, használják a gazdálkodók, valamint az erre szakosodott mezőgazdasági vállalkozók a drónokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy különböző kamerákkal – legyenek azok a mindenki által ismertek vagy a speciális hőkamerák, illetve multispektrálisak – szerelik fel a drónokat és vizsgálják jellemzően a növényállományt, talajt – fejtette ki az informatikus- agrármérnök. 
Magyarországon folyamatosan dolgoznak azon, hogy a mezőgazdasági drónok használatát, annak jogi környezetét kidolgozzák. 
– Úgy látszik, hogy hamarosan a permetező drónok használatát, az ehhez szükséges végzettségeket is meghatározzák, és biztos vagyok benne, hogy ez lendíteni fog az alkalmazásukon – vélekedett a szakember. 

Összetett feladat 

A mezőgazdasági drónhasználat összetett kérdés. Egyrészt kell a pilótaengedély, amely elsősorban a drónhasználat ismereteit feltételezi. Továbbá szükséges a képi adatok feldolgozása és kiértékelése. Ennek a területnek az oktatásával egyébként foglalkoznak a Széchenyi István Egyetemen, szakmérnöki képzés keretében. 

Jelentkezés a drónversenyreA június 11-i versenyen 2–3 fős csapatok versenyeznek egymással. Három különböző mezőgazdasági drónnal kell magas szinten teljesíteni a győzelemért. Előzetes gyakorlási lehetőséget biztosítanak a szervezők. Teszt, ortomozaikos feltérképezés, permetezés és más mezőgazdasági felhasználáshoz köthető, változatos feladatok várnak a versenyzőkre. Jelentkezni és bővebb információt szerezni a [email protected] e-mail-címen lehet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában