Gasztronómia

2022.05.03. 15:45

Új vendégeket hozhat a Michelin-tányér Győrben, Sopronban és Pannonhalmán

Hécz Attila–Tama István

A pannonhalmi Viator séfje, Gyurik Gábor tizenkét éve vezeti az éttermet, amely tavasztól őszig a turisták célpontja.

– Már az ajánlást is nagy megtiszteltetésként fogadtuk – mondta Szabó László, a győri Lamareda vezetője. – Ősszel kaptunk levelet a Michelin Guide kiadótól, amelyben fotókat és írásos bemutatkozást kértek éttermünkről.

Csillag, Gourmand, Tányér

Szabó László megjegyezte, hogy a Michelinnél az egy-kettő-három csillag a legmagasabb kategória, ezt kapják a világ legjobb éttermei. Ehhez rengeteg kritériumnak kell megfelelni. A Michelin Big Gourmand kategóriába az alacsonyabb árfekvésű, de különleges vendéglátóhelyek kerülnek. Itt kevesebb a megkötés. A Michelin-tányéros helyek – erre esélyes a Lamareda is – az úgynevezett „felkeresendő” kategóriát gazdagítják. A Michelin-tányérok kiosztásánál jellemzően érdekes, különleges gasztronómiai megoldásokat, ínyencségeket keresnek.

– A Lamareda 2004-ben nyitott, azóta a vendégeinknek mintegy nyolcvan százalékát törzsvendégként üdvözölhetjük – tette hozzá Szabó László. A Michelin Kalauzba bekerüléssel több alkalmi vendéget, turistát fogadhatnánk. Mindenképpen izgalommal várjuk az őszt.

Magyar turisztikai célpont

A pannonhalmi Apátsági Viator Étterem és Borbár – mint az apátság is – főként a magyarok turisztikai célpontja. – Éttermünk ételkínálatát igyekszünk a magyar ízlésnek megfelelően kialakítani – mondta Gyurik, Gábor az étterem séfje. – Havonta frissülő étlapunkon mégsem a magyaros, mint inkább a franciás beütés érvényesül. Használjuk a szezonális alapanyagokat, illetve a helyi arborétum gyógy- és fűszernövényeit. Új kínálatunkban ezúttal a spárga lesz terítéken. A séf megjegyezte, hogy az ételek mellé kiváló borokat szolgálnak fel az apátság pincészetéből.

– Tizenkét éve vezetem a Viator konyháját, azóta rengeteget fejlődtünk – jegyezte meg Gyurik Gábor. – Éttermünk alatt üzemeltetjük az Omnibus streetfood éttermünket, amely egy másfajta vendéglátásban sikeres. A Michelin-tányér jelölésnek természetesen nagyon örülünk, és várjuk a végeredményt.

A vendégeknek nagyon jót kell adni

– Két évtizede álmodtunk meg az éttermünket és 17 éve nyitottunk ki. Mint minden étterem fejlődésének, így a miénknek is vannak állomásai, ez a mostani, hogy egyáltalán esélyünk van rá, hogy bekerülhetünk egy ilyen kalauzba, a legnagyobb szakmai elismerés. Ezzel a megjelenéssel el lehet jutni bárkihez a világon – mondta el Erhardt Zoltán, a soproni Erhardt étterem tulajdonosa. Örül annak, hogy idén nem csak Budapestről válogatnak, így a legjobb vidéki helyek is felkerülhetnek a gasztrotérképre.

– A családom, a feleségem és szüleim mindennapi életének a része ez az étterem, folyamatos törekvésünk, hogy minél szebbet és jobbat adjuk a vendége- inknek. Ebből nem engedtem az elmúlt években, és rendkívül precíz emberként azon dolgoztam, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbat kapják a hozzánk betérők. Ez a jelölés, pozitív visszacsatolás, hogy jó úton járunk – hangsúlyozta Erhardt Zoltán.

Hozzátette, hogy az étterem igyekszik minél több helyi, regionális alapanyagot felhasználni, ami a Michelin-kalauz ítészei számára fontos szempont. A tulajdonos ma már executive chefként vesz részt a munkában, a napi feladatokat Kocsis Patrik séf és Kocsis Dávid étteremvezető felügyeli.

Az egész térségre jótékonyan hat

– A soproni és a Szigetköz–Győr–Pannonhalma régió mindegyikére jó hatással lenne egy Micheline-ajánlás – mondta dr. Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark vezetője, a megyei önkormányzat alelnöke. – Mindkét desztináció másként működik. Míg Sopronban – amely világörökségi helyszín és műemlékekben gazdag városunk – erős a minőségi turizmus, az itteni gasztronómiának azonban szüksége van a fejlődésre. Ehhez adódhatnak hozzá a méltán népszerű helyi borvidék kedvelt borai. Szigetköz és Pannonhalma elsősorban a magyarokat, míg Győr a külföldi szakmai turizmust vonzza. A városban kevesebb a szabadidős turista, ezek számát jó volna növelni. Mindent összevetve nemcsak mindhárom vendéglátóhelynek, de mindkét térségnek is kimondottan előnyére válna a Michelin-tányér elnyerése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában