Hazánk második legnépesebb rotarys csapata

2022.05.22. 06:00

Életmentés után Székelyföldön jótékonykodtak a Rotary Club Pannonhalma 2020 tagjai - galéria

Az utóbbi napokban a hazai sajtóban végigjárt a hír, hogy a Rotary Club Pannonhalma 2020 tizenegy tagja lángoló teherautóból mentett ki egy sofőrt az M5-ösön. Az életmentés után a baráti társaság Székelyföldön találkozott Böjte Csaba atyával, két helyre vitt adományt és inspirációt gyűjtött.

Szeghalmi Balázs

Torockóban, Székelyföld egyik legszebb falujában a 11 fős RC-különítmény (b-j): Vajda Péter, Bíró András, Székely László, Tálas Gergő, Bíró Zsolt, Kis László, dr. Szalay Zoltán, Lukács László, Koppendorfer Tamás, Balogh László és Zsoldos Péter.

„A balesetről sok mindent nem szeretnék mondani. (A hír megjelent a Kisalföldben is – a szerk.) A fő üzenete a történteknek: minden körülmények között segítenünk kell a bajbajutottaknak. Ez erkölcsi kötelességünk” – kezdte Balogh László, a Győr közeli kisváros Rotary klubjának vezetője.

Az életmentés pillanatai: az RC-tagok felfeszítették az úttáblát, majd egyikük kinyitotta a lángoló teherautó ajtaját, így a sofőr megmenekült.

Látogatás Böjte Csaba atyánál

A társaság a baleset után három napot töltött Székelyföldön. „Nem először találkoztunk Böjte Csabával Déván. Hiteles ember, aki nehéz kérdésekben is kristálytisztán beszél. Most két órát töltöttünk vele. Ugyanazt az ebédet költöttük el, amit a gyermekotthon lakói kaptak aznap. Csaba testvért meghívtuk Sokorópátkára, idén októberben szentmisét celebrál a településen. Az őszi látogatását 200 ezer forinttal támogattuk azért, hogy pár diák is eljöhessen az anyaországba. Számunkra a barátság és a jó szándék mellett a hazaszeretet az első. Ezért örülünk annak, ha tucatnyi sanyarú sorsú székelyföldi fiatalnak megadatik majd, hogy megismerje Magyarországot” – hallottuk. Érdekesség, hogy az RC Pannonhalma 2020-nak nem csupán magyar tagjai vannak, a baráti társaság befogadott egy Győrben élő olasz férfit is. „Daniele is imádja a hazáját, kiváló ember. Nem kérdés, hogy nálunk van a helye” – jegyezte meg a döntésről Balogh László.

Becsületbeli ügyek

Az RC Pannonhalma 2020 a székelyudvarhelyi magyar elitképzést is segítette 200 ezer forinttal és részt vett a helyi Rotary klub bálján. „Ezt becsületbeli ügynek tartom. A Felvidékről származó anyai nagyapám hasonló hozzájárulások révén végzett a Pázmány-egyetemen a két világháború között, hogy aztán 1941-ben államtitkári címig jusson.

Két éve egy tehetséges, árva győri gimnazista érdekében fogtunk össze, a külföldi ösztöndíjára gyűjtöttünk akkor. A közelmúltban pedig a háború sújtotta kárpátaljai honfitársainknak küldtünk élelmiszereket a Gróf Széchenyi István Győri Férfi Klubbal közösen 250 ezer forint értékben” – tette hozzá Balogh László. Az RC Pannonhalma nevéhez fűződik a Szent Korona öt méter magas változatának kiállítása is a kisváros főterén idén év elején.

A pannonhalmi főapáttal, Hortobágyi T. Cirillel a helyi civil szervezet tagjai. Fotó: Szabó Béla

„Innen nem lehet kivenni semmit”

Milyen terveik vannak még erre az évre? – kérdeztük. „Folyamatosan dolgozunk jótékonysági ügyeken, programokat szervezünk, hiszünk a helyi közösségek erejében. Madách Imre szavaival élve valljuk: a tett halála az okoskodás. Jelenleg 47 tagunk van, ezzel hazánk második legnépesebb Rotary klubja a miénk.

Az új társakat azzal köszöntöm: innen nem lehet kivenni semmit. Épp ellenkezőleg, sok időt és energiát kell fordítani a közös történetekre. Szervezeti újításokkal is foglalkozunk. Női szárnyat indítunk, ifjúsági és általános iskolásoknak életre hívott szervezetünk pedig már működik. Emellett a Pannonhalma RC égisze alatt formálódik egy országos lefedettségű motorosklub is” – zárta szavait Balogh László.

Torockóban, Székelyföld egyik legszebb falujában a 11 fős RC-különítmény (b-j): Vajda Péter, Bíró András, Székely László, Tálas Gergő, Bíró Zsolt, Kis László, dr. Szalay Zoltán, Lukács László, Koppendorfer Tamás, Balogh László és Zsoldos Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában