A házinak nincs párja

2022.03.07. 11:17

Érzésből készül a házi tészta Öttevényen - Fotók

Szabó Magdánál jártunk Öttevényen, aki megmutatta, hogy a keze alatt hogyan készül a gyerekek és a felnőttek egyik nagy kedvence, a túrós tészta.

Simon Roberta

Minden szemmérték alapján és érzésre történik a kis öttevényi konyhában.

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

A világ minden táján a tésztagyúrás feladata a nagymamákra hárul, akik örömmel állnak neki a házi pasta készítésének. Az már biztos, hogy a mamaféle tökéletes házi tészta egyik titka a szeretet, hisz jókedvvel állnak neki a sokak által macerásnak vélt munkának. 
 

Nosztalgiarecept mindig a nagyszülők kezei közül kerül ki, ami sokak számára szeretetteljes emlékeket idéz. A legtöbb nagymama, ahogyan az Öttevényen élő Szabó Magda is, sok házi finomsággal kényeztette és kényezteti a mai napig egész családját, gyermekeit, unokáit. A falunapok, rendezvények alkalmával még a falubelieket is. 
 

– Gyakran gyúrtam tésztát kézzel, manapság ritkán kerül elő a nyújtófa és a deszka. Szinte csak akkor, ha a család legkisebb tagjai megrendelik a házi tésztát. A lányom többször próbálta már utánozni a kis kunkori-göndör, egyenetlenül vágott tésztámat, de mindig azt mondja, valamiért sose sikerül ugyanolyanra. Pedig nem nagy ördöngösség, csak liszt, só és tojás kell hozzá – fejtette ki Szabó Magda, miközben két tojást ütött fel a sóval összekevert liszthez. 
 

Ahogyan a legtöbb nagymama, úgy ő sem kapja elő a kamrából a tésztanyújtó gépet, hogy szélesmetéltet vagy kockatésztát gyártson. Mindent szabad kézzel nyújt, aprít, mert meggyőződése szerint így az igazi. 
 

A kezdőknek érdemes megfogadniuk néhány aranyszabályt a „nagy öregektől” a tökéletes végeredmény elérése érdekében. 
 

– Az otthon készült tésztának nincsen párja, érdemes rá időt szánni és elkészíteni, hisz tésztát gyúrni mindenki tud, egyáltalán nem nehéz feladat – vallja az öttevényi nyugdíjas hölgy. Bár azt is elárulta, gyorsabb és egyszerűbb is alkalomadtán a készterméket megvásárolni. 
 

Ezúttal kéttojásos tésztát készített Magda, amire bármilyen feltét kerülhet: kakaó, mák, dió vagy dara is. Ha krumplis vagy káposztás cvekedlinek valót gyúr be, keményebbre készíti a tésztát, amit kettő helyett három tojás hozzáadásával ér el. 
 

– Nem mérek ki semmit, nem is tudnám megmondani a legtöbb dologhoz a receptet – mondta. Minden szemmértékre és érzésre történik az öttevényi kis konyhában. Bár a nagy szakácsok azt mondják, az alaptésztához az a jó arány, ha 100 gramm liszthez egy tojást ütünk fel. 
 

Tíz perc elteltével a két-három milliméteresre nyújtott tésztát a sodrófára tekerte, majd egy gyors mozdulattal és egy éles késsel levágta. A hosszú lapokat alaposan lisztezte, hogy ne ragadjanak, majd szorosan egyben tartva csíkokat vágott. 

 

 

– Nyújtás előtt a jól begyúrt tésztát a deszkán letakarva szoktam hagyni húsz percet pihenni. Majd a felaprítás után – ami lehet tetszőlegesen metélt vagy kocka is – alaposan belisztezem, hogy ne ragadjon össze. Lobogó vízben néhány perc alatt meg is fő, akkor jó, ha az összes feljön a víz felszínére – mutatta a gőzölgő lábas felett Szabó Magda. 
 

Mint sokan mások, az ő unokái is ott szoktak ülni mellette a széken, és lesik a kézmozdulatait tésztagyúrás közben. Ha épp van egy-egy félreeső nyers darabka, azonnal bekapják – árulta el lapunknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában