Kapcsolatépítés

2022.02.14. 18:52

A ló, mint embersuttogó - mutatjuk a győri egyetemi docens különleges képzését - galéria

Békésen legelésznek a lovak egy győrszentiváni kertben a váratlanul jött, tavaszt idéző februári napsütésben. Dr. Tóth-Nagy Csaba, a Széchenyi István Egyetem docensének vendégei vagyunk, akinek nemrég jelent meg egy könyve, a Ló – az embersuttogó címmel. Kilenc, négylábú munkatársával vezetőket képez, csapatépítő és kapcsolati tréningeket tart. Újító. Akkor érzi otthon magát, amikor olyan vizeken evezhet, amiken más még nem volt.

Barki Andrea

Dr. Tóth-Nagy Csaba négylábú munkatársával vezetőket képez, csapatépítő és kapcsolati tréningeket tart.

Fotó: Huszar Gabor

Egyetemi tanulmányai alatt ült először lóra dr. Tóth-Nagy Csaba, s mindjárt a szívébe is zárta őket. Szakmai tanulmányai idején több lóval is foglalkozott naponta. Sok időt töltött velük. Könyveket olvasva, videókat nézve, autodidakta módon tanult egyre többet róluk.

 

– Volt egy hároméves csikó, akit én lovagoltam be. Rájöttem, hogy a legfontosabb a kapcsolat építése az állattal, ami ha megvan, akkor nem akar ledobni. Ha itt akar lenni melletted, akkor sem akar majd elfutni, hogyha a hátán ülsz – mesélte Csaba, aki több lókapcsolati, tréneri képzésre is elment, hogy a felhalmozott tudását újabb módszerekkel bővítse. Mint mondja, a ló következetességre, kapcsolatépítésre taníthatja meg az embert. Amikor valaki egy lóval dolgozik, a legtöbb dolgot saját magáról tudhatja meg, a ló gyakorlatilag tükröt tart nekünk.

 

Aztán az egyetem vezetői tréningre küldte, ahol Csaba rájött, hogy amit a lovakkal csinál, az ugyanaz. – Ugyanúgy kapcsolatot kell építeni, hozni kell az eredményeket, fejleszteni kell magamat és a munkatársaimat. Ez teljesen összekapcsolódott a fejemben, főleg, amikor a helyzetfüggő vezetésről tanítottak. Láttam, hogy minden, amit a vezetői képzésen emberekkel, színészekkel, szituációs játékokkal mutatnak be, azt én élőben meg tudom mutatni a lovakkal. A ló szíveket, elméket nyit ki. Rámutat olyan dolgokra, amelyekre senki más nem mer rámutatni. Viszont amikor a ló azt érzékeli, hogy megváltoztattuk a viselkedésünket, mert fejlődtünk és tanultunk, akkor azonnal megváltoztatja a válaszreakcióit. Nincsen sértődöttség nála, mint az embereknél, mert a ló azonnal értékeli, hogy a vele foglalkozó ember megváltozott – emlékezett vissza a felismerésre a szakember, aki azt is elmondta, hogy mitől lesz jó egy vezető.

 

– Az lesz jó vezető, akinek célja van, víziója, amit el tud érni úgy, hogy másokat is magával visz, miközben kapcsolatot épít velük és fejleszti őket. A lovakkal ezt naponta meg kell tenni. A vezetők közül sokan csak a célokra, az eredményekre fókuszálnak, de a kapcsolatra és a munkatársak fejlesztésére nem. Van, aki kapcsolatot épít vagy fejleszt, de nem hozza az eredményeket. Akármelyik hiányzik, nem lesz jó vezető. Menedzser lesz, ha hozza a célokat, de ha a kapcsolat nem épül, akkor a csapata szétesik – szögezte le Csaba.

 

Savanya Csenge, a könyv szerzőjének munkatársa és Csiki, a csikó. Nagy az egyetértés.Forrás: Huszar Gabor

Tóth-Nagy Csaba munkatársaival, Savanya Csengével és Sári Annával kidolgozott egy tréningsorozatot vezetőknek. A képzések többnaposak, mert először rá kell jönni arra, hogy mi nem működik. Akkor lehet lebontani a régit és építeni az új képességeket. Ehhez ad segítséget a lovakkal való kapcsolat. Először a ló megmutatja, hol áll az ember. Ott kezdődik a trénerek munkája, hogy megmutatják, arról a szintről hogyan tud valaki máshova jutni a saját tervei, céljai megvalósításához. A ló nem tanít meg arra, hogy kellene, azzal mindenkinek saját magának van feladata.

 

Felmerült azonban egy segédeszköz, egy munkafüzet hiánya, amit használni lehet a tréningeken. – Arra törekedtem, hogy ez egy olyan könyv legyen, hogy az olvasó ne tudja letenni. Egy vezetőképző kézikönyv lett belőle, amit lovastörténetekkel tettem érdekessé. Minden novella egy-egy vezetéselméleti gondolathoz illeszkedik. Három részre osztottam a könyvet. A vezetéselmélet az egyenesen szedett részekben található, a motiváló lovastörténetek dőlt betűvel szedettek, és van néhány üres oldal, ahol a saját gondolatokat lehet lejegyezni. Azt tanultam: adj valamit a fejnek – ez a vezetéselmélet, adj valamit a szívnek – ez a lovastörténet és adj valamit a kéznek – ezek az üres oldalak, ahol tudsz valamit csinálni. Ha ez a három dolog együtt van, akkor tudsz változást létrehozni – árulta el a könyv szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában