Munkájával bizonyítani kívánt

2022.02.08. 15:14

95 éves az egykori iskolaigazgató – A mosoni Kiszelka Ferenc bámulatos testi és szellemi egészségnek örvend

Húszperces reggeli tornával indul a napja, sokat olvas, rejtvényt fejt és főz is. Kiszelka Ferenc egykori iskolaigazgató, művelődési osztályvezető szép kora ellenére bámulatos testi és szellemi frissességnek örvend.

Mészely Réka

Kiszelka Ferenc nyugdíjazása után több könyvet is írt családfakutatáson túl pályájáról is

Forrás: Mészel Réka / Kisalföld

95 esztendeje szentestén látta meg a napvilágot Mosonban. Édesapja a Kühne-gyár alkalmazottjaként kereste kenyerét: nappal géplakatosként, éjjel őrként dolgozott, és ott is élt a család. 
 

A továbbtanulás mellett döntött 
 

– Édesapám szolgálati lakást kapott a földszinti részen, az emeleten a Kühne család élt. 12 évesen kezdtem el dolgozni, az üzem több részlegén is besegítettem, megtapasztalva a nehéz munkát. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy tovább kell tanulnom. Mosonban kiváló pedagógusok neveltek, ők adták a példát. A győri Királyi Katolikus Tanítóképzőben 1947-ben szereztem diplomát. Első tanítóként Pusztasomorja–Eszterháza egy-nyolc osztályos diákjait összevont osztályban kezdtem el tanítani a betűvetéstől a kémiáig – avatott be a nyugdíjas pedagógus. 
Kiszelka Ferenc pályája kezdetén ismerkedett meg leendő feleségével, aki akkor Mosonszentpéteren tanított. Együtt vállaltak pedagógusi állást a várbalogi iskolában. 
 

Jó párválasztás, nyugodt élet 
 

– Hiszem, hogy a hosszú élet titka a nyugodt élet és a jó párválasztás. Nálunk veszekedés, hangos szó nem volt. 1951-ben született meg Judit lányunk, aki orvos lett, és 1954-ben Mariann, aki matematika-­német szakos tanár. Két lányom mellett büszke vagyok négy fiúunokámra és három dédunokámra is – emelte ki a dédnagypapa. 
– 1954-ben költöztünk vissza szülővárosomba, ahol a városi tanács művelődési osztályának vezetői tisztségére kaptam felkérést. 1956–1960 között ezt a munkát a mai Bolyai-iskola vezetése mellett láttam el. Ez a szervezői munka nagyon testhezálló volt számomra. Ekkor létesült a mai Őzikés, a Vackor, a Bóbita és a Kékcinke Óvoda Győri úti telephelye, a Mofém- és a Timföldgyári-óvodák ekkor kerültek a tanácshoz. Szintén ekkor fejlesztettük nyolcosztályossá a majoroki iskolát, létrejött az ipartelepi iskola, továbbá a Bartók-, a Móra- és a zeneiskola – sorolta. 
 

Kiszelka Ferenc 1976–1986 között a városi felnőttoktatást szervezte, a Móra-iskola és az egyetemi tangazdaság mellett a város több gyárában is működtek csoportok. 4477 tanulót iskoláztak be, 3777-en tettek sikeres vizsgát. Erre az időszakra is szívesen emlékszik vissza. 
 

Vasárnapi ebédek 
 

– Szüleimnek és pedagógusaimnak is bizonyítani szerettem volna munkásságom során. Remélem, sikerült tennem a szülővárosomért – emelte ki Feri bácsi, aki saját és felesége családjának történetét, munkásságát több könyvben is megírta. 
 

Lánya, Mariann szívesen emlékszik vissza gyermekkorára, arra, ahogy édesapja a vasárnapi ebédek készítését koordinálta, amíg a lányok inasként segítettek neki, és közben együtt énekeltek. 
 

Feri bácsi jelenleg az egyik unokája családjával él együtt. Bámulatos szellemi és testi frissességnek örvend, jó memóriá­­ja is káprázatos. 
 

– Húszperces reggeli tornával kezdődik a nap, sokat olvasok, keresztrejtvényt fejtek, követem a világ és a sportélet híreit – búcsúzott Feri bácsi. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában