Fotósok elismerése

2022.02.16. 19:22

40. Magyar Sajtófotó Pályázat - Lapunk egykori és jelenlegi munkatársa is 1. helyezett lett a kategóriájában

Kihirdették a 40. Magyar Sajtófotó Pályázat díjazottjait. 245 fotográfus 2305 pályaműve közül munkatársuk Kerekes István kapta az Emberábrázolás-portré (egyedi) kategória első díját, Béres Márton, aki a Kisalföldnél kezdte a pályafutását, a Sport (sorozat) legjobb pályázatát küldte be.

kisalfold.hu

Kerekes István Szigeti Tamás zsűritaggal a budapesti MÚOSZ székházában, háttérben a díjazott felvétel

Budapesten a MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) székházában ma délelőtt nyilvánosságra hozták az idén már 40. alkalommal meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat eredményeit. 245 fotográfus 2305 pályaművet, összesen 5810 fényképet nevezett a megmérettetésre.

 

Szlukovényi Tamás a Reuters egykori globális főigazgatója, elnökségével minden idők egyik legnívósabb bírálóbizottsága – Joao Silva világhírű háborús fotós, a New York Times munkatársa, Donald Weber, a Hágai Királyi Művészeti Akadémia fotós mester programjának vezetője, Lois Lammerhuber fotográfus és könyvkiadó, Révész Tamás fotográfus a World Press Photo többszörös zsűritagja, Szigeti Tamás fotográfus, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának titkára – döntött a tizennégy kategória legjobbjairól.

 

Az emberábrázolás-portré kategória első díját Kerekes István kapta, akinek fotóival olvasóink is rendszeresen találkozhatnak.

 

– Kerekes István első díjas képét a nagyon erős emberábrázolás, portré kategóriában díjaztuk. Ez egy környezeti portré, ahol az emberek be vannak építve a környezetbe. Vizuálisan erős a kép, mely gondolkodásra késztet, és az ember bele akarja magát képzelni és így eléri a célját. Odafigyelünk rá. Egy portré ugyanis akkor jó, ha elgondolkodtat, ha az ábrázolt személy lelkébe betekintést enged – emelte ki érdeklődésünkre Szlukovényi Tamás, a zsűri elnöke, aki hozzátette: ebben a kategóriában a zsűri tagjai között nem alakult ki vita, hogy melyik legyen az első díjas felvétel. Egyértelműen a két juhász portréja mellett tették le voksukat.

 

– Nagy megtiszteltetés, hogy a szakmában világszinten elismert sajtófotósok első díjjal jutalmazták a számomra nagy megállító erejű fényképemet – hangsúlyozta Kerekes István.

 

Érdekesség, hogy a mosonmagyaróvári fotográfus a két juhászról a fényképezőgépe mellett okostelefonjával is készített ugyanakkor egyetlen felvételt, mellyel tavaly elnyerte New Yorkban az Iphone Nemzetközi Fotópályázatának fődíját több tízezer kép közül. 

 

40. Magyar Sajtófotó Pályázat emberábrázolás-portré kategória 1. díj - Kerekes M. István: Alexandru és Péter

Sport-sorozat kategóriában Béres Márton nyerte el az 1. helyezést képeivel

 

Béres Márton, aki ma már a Népszava munkatársa, gyakornokként kezdett a Kisalföldnél dolgozni. Ekkor készítette első fotóit Magyarország egyetlen nyíltvízi paraúszójáról, a győri Patkós "Rocky" Tomiról. Tavaly több  edzésére és versenyére is elkísérte az úszót, amiből egy 9 képből álló sorozatot állított össze a pályázatra. Ezzel pedig elnyerte a sport-sorozat kategória 1. helyezését.

 

Egy kép Béres Márton (Népszava) Rocky Tomi című sorozatából, amellyel elsõ díjat nyert sport kategóriában a 40. Magyar Sajtófotó Pályázaton. A teljes sorozathoz kattintson a képre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában