Mi lesz a kismadarakkal?

2022.01.17. 06:53

Karvaly vadászott Győr belvárosában

Természetfilmbe illő jelenetnek volt szemtanúja Krizsán Csaba Győr belvárosában. Végignézte, hogyan ejt zsákmányt egy karvaly. Felmerült a kérdés, hogy ez mennyire számít normális jelenségnek, és hogy vajon a kismaradak eltűnése összefüggésbe hozható-e a ragadozó madarakkal. Utánajártunk.

Sperling Krisztina

A karvalynak egy napi élelmet jelent egy galamb.

Forrás: Krizsán Csaba

– Nagy lármát hallottam az udvarról. Amikor kinéztem az ablakon, döbbenten láttam, ahogy egy ragadozó madár egy galambot üldöz. A vadászat rövid ideig tartott. A galamb próbált menekülni üldözője elől, de esélye sem volt – mesélte lapunknak Krizsán Csaba, aki Győr belvárosában volt szemtanúja az élet-halál harcnak. Hozzátette, ezután a vadász már békésen falatozott áldozatából. 
 

Megrázó látvány 
 

– Megráztak a látottak, nem volt jó végignézni. De a fotós énem felülkerekedett és az ablakon át megörökítettem azt a pillanatot, amit talán csak kevesen láthatnak. A madár ekkor már teljesen nyugodt volt. Még arra is lett volna időm, hogy egy erre alkalmasabb gépet elővegyek, de ezt nem tudhattam előre – idézte fel Csaba. Azt is felvetette, hogy az utóbbi időben mintha teljesen eltűntek volna a városból a madarak. Vajon emögött az állhat, hogy bejöttek a városba a ragadozók? – tette fel a kérdést. 
 

Lapunk ennek is utánajárt. Kisteleki Gergely hivatásos solymászt kérdeztük. 

 

A rövid üldözés után békésen falatozott a karvaly a belvárosi ház udvarán. 
Forrás: Krizsán Csaba


 

– A felvételen egy tojó karvaly látható és a tollmaradványokból ítélve egy balkáni gerlét fogott meg. Ez nagyjából egynapi élelme – tudtuk meg a szakembertől. 
 

Kiskutyákat nem esznek 
 

– Télen kifejezetten jellemző, hogy behúzódnak a házak közé a karvalyok. Ennek két oka is van. Itt kedvezőbb számukra a mikroklíma, mint a fészkelőterületükön, másrészt pedig a madáretetők a karvalyok számára is terülj, terülj asztalkámat jelentenek – mondta Kisteleki Gergely. Attól viszont egyáltalán nem kell tartani, hogy kis testű kutyára lecsapjon egy ragadozó madár – tette hozzá. 

 

Kisteleki Gergely 
Forrás: Csapó Balázs / Kisalföld archív

Kérdésünkre a solymász elmondta, az, hogy megritkultak a kismadarak, határozottan nem a ragadozó madarak számlájára írható. A karvalyok mindig a beteg, legyengült egyedeket szemelik ki. Kifejezetten hasznos a jelenlétük. Ha nem fognák meg őket, akkor megfertőznék a még egészséges galambokat, gerléket, más kismadarakat. Attól a mennyiségtől, amennyire a ragadozó madaraknak a létfenntartásukhoz szükségük van, nem zuhan meg a madarak állománya. 
 

Csúcsragadozók a városban 
 

– A dolmányos varjú és a szarka viszont már felelőssé tehető azért, hogy egyre kevesebb kismadár van, mert nagy fészekrablók. Megeszik a fiókákat és a tojásokat, időnként a felnőtteket is elkapják. A városban nincs természetes ellenségük, így nagyon elszaporodtak és csúcsragadozónak számítanak – mondta Kisteleki Gergely. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában