A város és a csapat is

2021.12.31. 17:03

Róma, a második szerelem és ebből könyv is született a győri szerző tollából

A futball az a sportág, amelynek világszerte a legtöbb rajongója van. És persze mindenki ért hozzá. Az is általános, hogy minden valamirevaló focirajongónak van kedvenc csapata. Hogy könyvet írjon róla, az azért már nem mindennapi.

Hécz Attila

Vági Kornél: Második aranykor: Az AS Roma története a 2000-es években című könyvével.

Forrás: Huszár Gábor / Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Vági Kornél a győri Széchenyi-egyetemen végzett nemzetközi kapcsolatok szakon, és több mint húsz éve szurkol az AS Romának. 

– Rengeteget jelent nekem a csapat, nyugodtan mondhatom, hogy második szerelem. Csakúgy, mint maga az olasz főváros. Amikor elkezdett érdekelni a klub, sok mindent elolvastam róla, rengeteg mérkőzést, archív felvételt néztem végig, valamint személyes élményeim is vannak szép számmal. Rajongóként olvasni szerettem volna egy mélyebb, tartalmasabb anyagot a Romáról, de meglepetésemre nem találtam semmit. Ekkor döntöttem úgy, ha nincs ilyen, hát írok egyet. 
 

A szerző elmesélte, hogy 2015 nyarán vetődött fel benne az ötlet és elsőként a mellette ülő kolléganőjének mondta el, aki egy mosoly kíséretében legyintett rá. Ez azonban csak felbátorította Vági Kornélt. 
 

– A kötet a Roma 2000-es évekbeli aranygenerációjáról szól, arról a legfényesebb időszakról, amelyet volt szerencsém végigélni – jegyezte meg a rajongó. 
 

A könyv elkészülte után a szerző Kovács Ádám Zoltán római magyar nagykövetnek küldött egy példányt a kötetből, aki a hivatalos AS Roma Szurkolói Klub vezetőjén keresztül megkereste a szerzőt, megköszönte az igényes munkát és gratulált az értékes műhöz. 
 

– A Romának Magyarországon nagyjából 5–6 ezer szurkolója van – folytatta Vági Kornél. – Több internetes csoportnak, Facebook-oldalnak tagja vagyok, a legnagyobb és legrégebbi csoport az asroma.hu, amelynek vezetője Pongrácz Gábor. Ő volt a könyvem lektora, valamint az ő hivatalos webshopjában rendelhető meg a „Második aranykor – Az AS Roma története a 2000-es években”. Emellett elindítottam a saját oldalamat is (A.S Roma History – A.S Roma könyvek magyarul), ahol főként történelmi érdekességeket posztolok. 
 

A szerző rajongása valóban rendkívüli. Büszkén mesélte, hogy a csapat nagy ikonjától, Francesco Tottitól aláírt meze és két dedikált focikártyája, míg Luca Tonitól féltve őrzött kártyája van. Emellett nagy becsben tartja mérkőzésjegyeit, valamint Totti búcsúmeccsén a székekre helyezett egyedi táblák egyikét. 

 

– A könyv borítóján szereplő „1. rész” felirat nem véletlen – jegyezte meg Vági Kornél. – Terveim szerint folytatnám a csapat gazdag történelmének bemutatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában