Győr 750

2021.12.04. 07:00

Hétvégi séták Győrben – Amikor eljön a nap, a menny visszafogad

Mai sétánkon a győri Nádorvárosi köztemetőben járunk. Az 1912-ben megnyitott sírkert története a belvárosi temető megszüntetése miatti áthelyezések és az első világháború utáni hősi parcellák létrehozásával kezdődött.

Csobayné Pintér Éva

2021.11.23.Lélekkapu.Gyõr.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Itt található a város elleni első és legnagyobb légitámadás áldozatainak síremléke, a főbejárattal szemben húzódó úton gazdag győri családok sírboltjai mellett juthatunk el a városi díszsírhelyekhez, több parcellában pedig ismert győri személyiségek nyughelyére bukkanhatunk.

Lélekkapu kőből és üvegből

A főbejáratot átlépve, a megújult ravatalozó épületének közelében a 2016-ban felavatott Lélekkapu című három méter magas üveg-mészkő térplasztikát – múlt heti feladványunk megfejtését – csodálhatjuk meg. Bár különleges, mégis egyszerű leírni a látványt, ha szigorúan csak az alkotást vesszük szemügyre. Egy gótikus ívelésű, égbe törő kapu illúzióját keltő, kőből és üvegből kimunkált művészeti alkotást látunk, mely a fényviszonyok állandó változásával folyamatosan módosuló látványt nyújt színeit tekintve. Így alakul egy művészi vizuális jelenséggé.

Kijutunk a halál kötelékéből

Hogy az alkotót, Hefter László Ferenczy Noémi-díjas üvegművészt idézzem: „Az igazi műalkotásokban ott van Isten érintése.” Számára az üvegművészet szakrális műfaj, melyben fontos a szellemi és fizikai erőfeszítések mozgatójaként az a hit, amely Isten felé fordítja a lelket.

Ezt megtapasztalhatjuk ezúttal is, hiszen gondolataink a helyszín és a téma kapcsán szárnyra kelnek. A temető kapujától besétálva, a Lélekkapu előtt állva, a háttérben a megfeszített Megváltó alakja tűnik elő az őszi köd alól. Hozzá vezet tekintetünk és az út. A Lélekkapun kijutunk a halál kötelékéből, és visszaadjuk lelkünket a Teremtőnek, örök otthonra találva.

Elválaszt és összeköt, átjáró kint és bent között

Hefter László üvegművészete nemcsak anyaghasználatról, szakmai tudásról, mértani pontosságról, hanem egy szellemi, érzelmi megközelítésről is szól, mely messzemenően alkalmazkodik a környezethez, helyszínhez. Az alkotáson áttűnő, megcsillanó fény transzcendens hatásokat képes kiváltani. A fény a művész számára kultikus erő. Az érzékelhető fény és a szellem fénye nem válik el egymástól.

A kapu egy különleges építészeti forma, elválaszt és összeköt, átjáró kint és bent között, befogad és elenged. A lélekkapu azonban átmenet az anyagi és transzcendens világ között. Amikor kinyílik, megpillantjuk Jézus Krisztust, aki maga az út.

Szent Mihály mérlegre tesz

Földi utazásunk kezdetén, megszületésünkkor üres kézzel jövünk, és üres kézzel távozunk földi létünkből. Lelkünk gazdagítása, emelése teheti tartalmassá életünket, hogy amikor a lélekkapu kinyílik, lelki gazdagságot és békességet vigyünk magunkkal. Adventi Angyalsétáink egyik főszereplője Szent Mihály arkangyal, az angyali seregek vezére. Ám Szent Mihály a túlvilágra érkező lélek bírája is, amikor Isten elé áll. Ő teszi mérlegre a lélek jó és rossz cselekedeteit, érdemeit, bűneit. Ezzel magyarázható, hogy nem csupán harci díszben, kezében a Sátánra lesújtó karddal, hanem gyakran mérleggel a kezében ábrázolják. A néphagyományban is megjelenik a gyászhoz kapcsolódva. A halottat oltalmára bízva Szent Mihály lován, a hordozható ravatalon kísérik utolsó útján sírjához. A magyar néphagyományban a Göncölszekér másik neve Szent Mihály szekere, a Tejút egész Európában elterjedt neve pedig Lelkek útja vagy Szent Mihály útja.

Apa és fia egy műben

Hefter László országosan elismert üvegművész. Kézjegyét a Belváros számos alkotása őrzi, a bazilika Héderváry-kápolnájának üvegablakai, a Jedlik-csobogó szódásszifonja, modern belső terek üvegablakai tanúskodnak magas szintű művészeti munkájáról, melynek értékét több díjjal, emlékplakettel ismerte el városunk, és 2018-ban a Megyei Prima Díj kitüntetettje lett. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. A művész alkotásaiból kiállítás nyílt a közelmúltban, amikor az MMA köztestületté alakulásának 10. évfordulóját ünnepelte városunkban. A Lélekkapu térplasztika létrehozásában fia, Hefter Brúnó üvegművész volt alkotótársa.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában