Makettkiállítás Mosonmagyaróváron

2021.11.12. 13:56

Kinőtte magát a MosonShow

A mosonmagyaróvári Makett Kiállítás és Verseny először országos, majd nemzetközi viszonylatban is a szakma egyik legnívósabb rendezvénye lett, lassan harminc éve tette le alapjait kis klubként.

Kovács Viktor

A Mosonmagyaróvári Makettező Klub Európa szinte minden országában vett már részt versenyeken és kiállításokon. Sikerükhöz a helyi önkormányzat mellett a támogatók és a Flesch-központ is hozzájárult.

– Sokat dolgoztunk azért, hogy ez a rendezvény ilyen szint- re nője ki magát abból a baráti közösségből, amelyben valamikor megszületett. Jelenleg Európa három legnagyobb rendezvénye között tartanak számon bennünket. Az első Angliában, a makettezés őshazájában van, a másik pedig egy testvérrendezvényünk Hollandiában. Ahogyan ők is segítik a mi munkánkat, úgy mi is mindenben támogatjuk az ottani klubot a kiállításuk népszerűsítésében – osztotta meg velünk Egresi András, a mosonmagyaróvári klub vezetője.

A jövő évi kiállítás a huszonhatodik lehetne, de a pandémia miatt a két előző rendezvény sajnos nem valósulhatott meg, így érthető, hogy hatalmas az érdeklődés a 2022-es mosonmagyaróvári eseményre. A rendezők szerint is minden várakozást felülmúlt, hogy már szeptemberben több mint 2000 szállás- helyet foglaltak le a makettezés szerelmesei.

– Európa számos országából érkeznek hozzánk látogatók, de Tajvantól kezdve Brazílián át az Egyesült Államokig a világ több pontjáról is jönnek az érdeklődők. Az operatív munkát a Flesch-központ végzi, amiért nem győzünk hálásnak lenni, a verseny szakmai részének szervezése pedig a klub és a hozzánk csatlakozó országos baráti kör feladata. Jelenleg a legnagyobb kihívás, hogy a kiállítás idejére már elfogytak a szálláshelyek a városban, de nekünk még további szálláslehetőségeket kell biztosítanunk – emelte ki Egresi András.

– Mindig valami új és vonzó dolgot kell beleépíteni a rendezvénybe, ezért folyamatosan frissítünk szakmailag. Jövőre például már több mint ötven kategóriában indulhatnak nálunk a kiállítók. Az a filozófiánk, hogy adj esélyt mindenkinek, a profival például ne versenyezzen együtt az amatőr. Ezért is hoztuk létre a mester és hobbi kategóriákat. Ha valaki a hobbi kategóriában dobogós lett, annak már „kötelessége” a következő versenyen mester- szinten indulni – mesélte a Mosonmagyaróvári Makettező Klub vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában