Győr 750

2021.11.27. 09:16

Hétvégi séták Győrben – Angyalok a város felett

Vasárnap az első adventi gyertya fénye ismét beragyoghatja az emberek otthonait és szívét. Elkezdődik a várakozás a karácsonyra, és felidéződnek a régi szép idők, a titokzatossággal átszőtt gyermekkori élmények lelkünkbe vésődött emlékei. A karácsonyi történetekben az angyalok fontos szerepet játszanak.

Csobayné Pintér Éva

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Karácsony táján valóságos „angyalláz” tör ki világszerte. Várjuk az örömet hirdető angyal érkezését, a karácsonyi angyalok pedig Isten és az emberek világa közötti szeretet áramlásának közvetítőiként jelennek meg. Isten küldötteiként megnyitják az eget, életünknek égi fényt adnak, és megmutatják Isten közelségét. Összekötik az eget és a földet. Az univerzum szellemi törvényeinek őrzői és hordozói, gyógyító energiájukkal szeretetet ébresztenek az emberi szívekben. Bár az emberek túlságosan elfoglaltak ahhoz, hogy az égi vendégeket érzékeljék, nagy ajándék meghallani hangjukat.

Barokk puttók és lódenkabátos angyalok

Győr barokk belvárosában az advent angyalkeresésre, „angyalsétára” hív. Sétánkon a barokk képzőművészet jellegzetes angyalábrázolásai – a pufók puttók – mellett két szokatlan szárnyas égi küldöttre bukkanhatunk. Múlt heti feladványunk főszereplője párban áll a bencés rendház padlásterében kialakított diákkápolna ablakán betekintve, ami csupán a Kisfaludy utca és a Czuczor utca sarkáról látható így. A kápolna 1995-ben készült el, ezért meglepő, hogy még most is találkozom olyanokkal, akik nem fedezték fel „rejtekhelyüket” a város felett, vagy hirtelen felnézve kéményseprőt vélnek látni a tetőn hosszú, szürke kabátban.

Felmerülhet a kérdés, miért nem bibliai angyalok, klasszikus arkangyal-ábrázolások láthatóak a tetőn az ország legrégebbi barokk templomának – az 1641-ben felszentelt Loyolai Szent Ignác-templom – közvetlen közelében.

Az organikus építészet és Makovecz között egy győri építész a közös pont

A kápolnát és a szobrokat a tíz éve – 2011. szeptember 27-én – elhunyt Makovecz Imre Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtője, a Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke tervezte. A két vörösréz lemezből készült angyal megalkotója az idén 85 éves Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész.

Az organikus építészetet Makovecz Imrével azonosítják, a magyarországi irányzat létrejöttében azonban a győri születésű Weichinger Károly (1893–1982) Kossuth-díjas magyar építésznek nagy szerepe volt. (Kevesen tudják róla, hogy 1928-ban Győr rendezési tervével első díjat nyert, és hogy a Kálóczy téren található 11-es győri vadászzászlóalj emlékműve az ő tervei alapján készült.) Weichinger ajánlásával ismerte meg Frank Lloyd Wright (1867–1959) munkásságát. Makovecz Imrére hatott az a nemzetközi organikus irányzat, ami lényegében az épületek és az azt körülvevő természetes környezet harmonizációjára törekedett, amit a XX. század elejének egyik legkiemelkedőbb építésze, Wright képviselt. Ugyanakkor inspirálta a hagyományos népi építészet és Rudolf Steiner filozófiája – az antropozófia – és építészete is. Munkásságának jellemzője lett a sajátos szakrális terek létrehozása, melyek kialakításában a fény fontos szerepet játszik. Ez a diákkápolna felülről kapja a fényt egy üvegpiramison keresztül.

Wenders angyalai ihlették

Az ablakon betekintő angyalok ábrázolásmódja először még a rendszerváltást megelőző években tervezett két templom – a siófoki evangélikus (1986) és a paksi római katolikus templom (1987) – terveiben kapott szerepet. Ott jelentek meg először kézzelfoghatóan mint építészeti elem és az épület szerves részeként értelmezhető szobrok.

A diákkápolna angyalainak ábrázolásmódját Wim Wenders Berlin felett az ég című filmje (1987) ihlette. A film története szerint két ócska lódenkabátot viselő angyal száll le Berlinben. Megfigyelőként járnak a világban, nem tudnak beavatkozni az emberek életébe, csak a gyerekek látják őket, azonban képesek inspirálni az embereket. Megjelenésük teljesen emberszerű, mintha köztünk élnének.

Igazi ünnepi alkalom, amikor ezeknek az angyaloknak a szemébe nézhetünk, és szívünket megnyithatjuk közelgő adventi Angyalsétáinkon a Makovecz-kápolnában, a város felett.

Játsszon velünk!

Kedves olvasóink! Játékra invitáljuk Önöket!

Győr jellegzetes épületeinek, utcáinak, szobrainak egy-egy érdekes részletét villantjuk fel, mutatjuk be egy-egy fotóval. A feladat egyszerű: amennyiben felismeri a fotók alapján hogy hol járunk, mit látunk a képen, írják meg nekünk a [email protected] címre és sorsoláson vehetnek részt. A megfejtéseket a megjelenést követő szerdán, 16 óráig várjuk. A helyes megfejtők közül minden héten egy szerencsés értékes Kisalföld ajándékcsomaggal lesz gazdagabb.

A játékszabályzatot megtalálja kisalfold.hu/jatekszabalyzatok oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában