130 gyermek vagy felnőtt néptáncos őrzi a hagyományokat

2021.11.06. 15:45

30 éve ropja a győrújbaráti Csobolyó

Harmincéves a győrújbaráti Csobolyó néptáncegyüttes, amely az évek alatt a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb műhelyévé nőtte ki magát. Jelenleg mintegy 130 győrújbaráti, győri és Győr környéki gyermek, fiatal és felnőtt táncol a Csobolyóban. Koreográfiáikkal a Kárpát-medence magyarlakta területeinek táncait dolgozzák fel, különös tekintettel szűkebb hazájuk, a Kisalföld táncaira. A jubileum alkalmával fotókiállításon tekinthetők meg az elmúlt évek legszebb, legizgalmasabb pillanatait megörökítő fényképek, köztük a Kisalföld egykori fotósa, Szük Ödön művei.

Gyurina Zsolt

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A néptáncegyüttes 1991-ben az önkormányzat és az iskola kérésére alakult meg Szalóki Géza és Szalókiné Pozsgai Kornélia vezetésével. Fél év múlva, karácsonykor már az első fellépésüket ünnepelhették.

– Egy évre rá a fiúk először mentek együtt locsolni népviseletben húsvétkor, ez a hagyomány azóta is töretlen. Abban az évben rendezett a falu először szüreti felvonulást és bált, melynek aktív részese volt az együttes. A falu lakosai által adományozott csizmákat viselték büszkén a fiúk a fellépéseken – emlékezett vissza lapunknak Szalóki Géza, az egyik egykori vezető.

Olyanok, mint egy család

A 30 év alatt az együttes gyermekszakkörből tekintélyes műhellyé nőtte ki magát, ahol megtalálják a helyüket a felnőtt- és a szeniorkorú táncosok is.

– Több száz győrújbaráti és környékbeli fiatal tanult nálunk táncolni az évek alatt, azonban nem csak a néptánc vagy a hagyományőrzés a lényeg. A Csobolyóban olyan közösségre találtak az itt táncoló gyermekek, fiatalok, felnőttek, mely meghatározóvá vált egész további életük folyamán. Barátságok, szerelmek szövődtek, házasságok köttettek a táncosok között. Megtartó, erős közösség a mienk, kicsit olyan, mint egy nagy család – avatott be minket Putz Katalin, a néptáncegyüttes egyik jelenlegi vezetője. Elárulta, hogy a győrújbaráti Timaffy László Művelődési Házban csütörtökön nyílt és a következő hónapokban látható fotókiállítás mellett jövőre nagyszabású gálaműsorral ünnepelnék a 30. évfordulót, most ezen dolgoznak Jocha Balázzsal és Herbertné Sárkány Ramónával.

 

Húsvéttól adventig

Az önkormányzat, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola, a szülők és a szponzorok támogatásával működő együttesnél sosem maradhat el a locsolkodás húsvétkor vödörrel, kútvízzel, a májusfaállítás tavasszal és a betlehemezés karácsonykor.

Az együttes tagjai állandó résztvevői, díjazottjai a régiós versenyeknek, fesztiváloknak, rendszeres fellépői az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület által szervezett országos fesztiváloknak, díjazottjai az oktatási minisztérium által meghirdetett tanulmányi versenyeknek.

A gyermek és az ifjúsági korcsoport többször bejutott az ország legjobb csoportjait, koreográfiáit felvonultató gyermek és ifjúsági néptánc-antológiákra, szólistái rendszeres díjazottjai az országos gyermek és ifjúsági szólótáncversenyeknek. Egy hete több mint nyolcvan fővel, négy csoporttal vettek részt a Régiós Minősítő Fesztiválon Bükön, ahol táncosaik két ezüst, egy arany és egy kiemelt arany minősítést szereztek. A táncosok 2001 óta a Harmónia Művészeti Iskola növendékei.

Beutazták Európát

Nyaranta szinte mindig utaznak, bejárva Európát. Jártak már Szlovákiában, Lengyelországban, Olaszországban, Szardínián, Angliában, Portugáliában, Erdélyben, Franciaországban, Spanyolországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban, mindenhol jó hírét keltve falujuknak, régiójuknak. A Csobolyó műhelye fontosnak tartja, hogy az ott táncolók megismerkedjenek a magyarság tánckultúrájával, paraszti hagyománykörével, kiemelt fontosságú számukra a helyi hagyományok ápolása, újraélesztése. A színpadi bemutatók mellett az együttes tagjai a jelen kultúrájába igyekeznek átmenteni a múlt hagyományait, segítve ezzel a közösségteremtést, a tradicionális falusi közösség megtartását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában