Közérdekű

2021.10.28. 12:56

Így előzzük meg a Halottak napi, halloweeni tüzeket – 8 tipp a tűzoltóktól

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt. Tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben keletkezett tűz. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat magára hagyták.

Forrás: Katasztrófavédelem

Budapest, 2011. oktber 8. Elkszlt tklmpsok. Budapest IX. kerletben rendeztk meg Termnynnep a vrosban cmmel, a harmadik tklmps fesztivlt. Kicsik, nagyok tbbszzan faragtk a tklmpsokat, mikzben tkbl kszlt finomsgokat is megkstolhattak. MTI Fot: Lakatos Pter

Fotó: MTI/MTVA

Ha méltó módon szeretnénk megemlékezni néhai hozzátartozóinkról és barátainkról, érdemes néhány apróságra odafigyelni, hogy se a temetőben, se az otthonunkban ne okozzunk tüzet.

 • A sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el.
 • A gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani.
 • Csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg.
 • Látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, fújjuk el a gyertyák, mécsesek lángját.
 • Ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag.
 • A gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük.
 • Egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett.
 • Érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.
 • Október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Ha elemes LED mécsest választunk, biztosan nem okozunk tüzet vele.

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában