megújult környezetben, változatos tartalommal

2021.09.21. 19:00

Kezdődik a Soproni TIT őszi szemesztere

kisalfold.hu

Szeptember 23-án, 24-én és 25-én is várják az érdeklődőket felkészült előadókkal, érdekes témákkal.

Szeptember 23. csütörtök, 16 óra

A Széchenyi Társaság és a

Szövetség a Közös Célokért felvidéki társulás rendezvénye a Soproni TIT-ben Versailles 100 év távlatából címmel.

Köszöntőt mond: Barcza Attila Országgyűlési képviselő

Megnyitó: Dr. Duray Miklós, a SZAKC tiszteletbeli elnöke: A bukás szükségszerű volt-e vagy törvényszerű

Előadók:

Dr. Vizi László Tamás, történész, Magyarságkutató Intézet tudományos főigazgató-helyettes, Kodolányi János Egyetem, főiskolai tanár:

Az Apponyi beszédtől a békediktátum aláírásáig. Dilemmák és realitások 1920-ban

Dr. Brummer Krisztián jogász, politológus:

Civitas Fidelissima, a magyar remény és felemelkedés példája

Záró gondolatok: Szemereki Zoltán, a Széchenyi Társaság elnöke

Közreműködnek: a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium tanulói: Kovács Borbála Irma 12.bg és Tamás Fruzsina 12.ag., valamint a Perkovátz-Ház Baráti Köre.

Szeptember 24-25. – péntek, szombat

KUTATÓK ÉJSZAKÁJA

2021. szeptember 24., péntek 16:00

Előadó: SCHUMINSZKY NÁNDOR űrkutató: A V2 rakétától Gagarinig

A II. világháború végén egy új, félelmetes fegyver jelent meg, amelytől a német hadvezetés a hadi helyzet kedvezőbbre fordulását várta. A reményük nem vált valóra, viszont a Szovjetunióban hamar felismerték a rakéta jelentőségét. Ez meg is válaszolja azokat a kérdéseket, hogy miért a Szovjetunió bocsátotta fel az első mesterséges égitestet és az első embert szállító űrhajót! De azokra a kérdésekre is választ kapunk, hogy miért övezte annyi titok, félremagyarázás, fényképhamisítás az első űrrepülést, Jurij Gagarin 60 évvel ezelőtti, történelmi útját.

2021. szeptember 24., péntek 17:30

Előadó: Dr. KIS ÁRPÁD, űrkutató, az űrkutatás fejlesztéséért felelős igazgatóhelyettes, az Űrkutatási Tudományos Tanács tagja: (Dr. FERENCZ ORSOLYA űrkutató, űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadását tartja meg)

A magyar űrkutatás

A világűr figyelése évezredek óta részt vesz az emberiség életében, de a jelenlegi globális kihívások miatt ma már az űrkutatás véglegesen megkerülhetetlen tényezővé vált. Mindennapi életünk rengeteg szeletének praktikusságát, ellenőrizhetőségét köszönhetjük az űrkutatásnak.

Mi is a magyar űrkutatás, miben gyökerezik és hová jutott el? Maga az űrkutatás ugyan hatalmas lépésekkel hozta közelebb a kozmoszt az emberiséghez, a benne rejlő lehetőségekhez képest azonban mégis gyerekcipőt hord még. Intenzív és impulzív előadás várható az űrről, Földről, űrviharokról, kutatási irányokról.

2021. szeptember 24., péntek 19:00

Előadó: UNGVÁRI CSABA vezérigazgató-helyettes, GYSEV Zrt: GYSEV Zrt. – a legmodernebb megoldások egy regionális vasúttársaságnál

A GYSEV Zrt. (Raaberbahn AG) Nyugat-Magyarországon és Kelet-Ausztriában működő, integrált vasúttársaság. A társaságban a magyar állam 65,6%, az Osztrák Köztársaság 28,2%, a STRABAG SE pedig 6,1% tulajdoni hányaddal rendelkezik.

A GYSEV Zrt. lezárt és folyamatban lévő fejlesztéseinek köszönhetően mára modern infrastruktúrával és gördülőállománnyal rendelkező vasúttársaság. Néhány példa a fejlesztésekből:

- magyarországi vonalhálózatán a járműállomány az elmúlt szűk évtizedben szinte teljesen kicserélődött. Mára 20 zöld-sárga FLIRT motorvonat közlekedik a regionális személyszállításban. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag az összes regionális járat esetében villamos motorvonat szállítja az utasokat a GYSEV magyarországi vonalhálózatán,

- az osztrák forgalom kiszolgálására 2016-tól vásárolt 5 Siemens Desiro ML villamos motorvonatot. 2018-ban újabb 3, valamint 2020-ban újabb 5 szerelvény megrendelésére került sor a növekvő feladatai ellátásához,

- 2017-ben jelentősen megújította vontató állományát: 9 darab Siemens Vectron villamos mozdonyt vásárolt,

- a GYSEV Zrt. 100 százalékos leányvállalataként működő GYSEV CARGO Zrt. 2019-ben vásárolt és 2021-ben is beszerzett egy-egy Siemens Vectron villamos mozdonyt,

- a GYSEV Zrt. által üzemeltetett Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút 2018-19-ben esett át tejles felújításon: pályarekonstrukció, vontatójárművek, múzeumvasúti kocsik,

További kiemelt fejlesztések:

- új IC kocsi flotta vásárlása, a Győr-Sopron vonal kétvágányúsítása, a Hegyeshalom – Rajka – oh. vasútvonal korszerűsítése, új deltavágány kiépítése Zalaszentivánnál, Szombathely vasúti csomópont korszerűsítése, Sopronban az Intermodális Logisztikai Szolgáltató Központ területén található konténerterminál fejlesztése, illetve a személyszállításban a kombinált termékek és közös vasút-busz bérlet bevezetése a közösségi közlekedés részarányának növelése érdekében

2021. szeptember 25., szombat 17:30

Előadók:

Dr. KOVÁCS ZOLTÁN tudományos főmunkatárs, Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet

Dr. LAKATOS FERENC intézetigazgató, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar

Dr. RÉTFALVI TAMÁS intézetigazgató, Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar

Előadás címe:

GreenBee – A méhek és a biomonitoring

A méhek munkájának számtalan aspektusát ismerhetjük, kezdve a méhészeti termékek (méz, virágpor, propolisz, ...) előállításától egészen a megporzásban való szerepükig. Manapság egyre szélesebb körben végeznek környezetmonitoring vizsgálatokat, amik azt a célt szolgálják, hogy megismerhessük egy-egy létesítmény (pl.: üzem, autópálya, ...) hatását a környezetre. A GreenBee Projekt keretében a méhek biomonitoring szervezetként való hasznosíthatóságát vizsgálják a Soproni Egyetem munkatársai. A projekt keretében folyó munka, mind az eszközök, mind pedig a kutatás tekintetében egyedülálló az országban. Eredményeik pedig nemcsak a környezetmonitoring vizsgálatokat vihetik előre, hanem a méhészek gyakorlati munkáját és az okos kaptárak fejlődését is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában