Kiállítás

2021.09.24. 18:18

Játékbirodalom a Zichy Palotában – Életre kelt az esti mesék világa Győrben – fotók

Macik, babák, és egy ismerős versike várja a látogatókat.

Simon Judit

Fotó: HUSZAR GABOR

Gyermekkorunk egykori világába kalauzol minket a Magyar Bababarátok Országos Egyesületének kiállítása. A győri Zichy Palotában bemutatott tárlatot péntek délután ünnepélyes keretek közt nyitották meg, ahol nem csak az egyesület éves versenyére küldött játékokkal, de egy irodalmi relikviával is találkozhatnak a látogatók.

Az eseményen részt vett dr. Pergel Elza, Győr alpolgármestere, valamint dr. Györgyi Erzsébet a Kiss Áron Magyar Játéktársaság elnöke, aki elmondta: 1997 óta, mindegyik kiállításon részt vett, és mérhetetlenül örül, hogy a pandémia okozta két év kihagyás után ismét tehet egy sétát a babák és mackók csodálatos világában.

Kézzel készített szépségek

A tárlat fő pilléreit a babák és a mackók adják. Az ország minden részéről érkeztek az iparművészek és lelkes amatőrök alkotásai, amelyek különböző anyagokból, eltérő technikával készültek. Ahogy minden évben, most is adott témákra készíthették el a játékokat jelentkezők. Idén a 750 éves Győr története, kiemelkedő eseményeinek és alakjainak megformálása, a színház és a magyar népviseletbe öltözött menyasszonyok köré épült a tematika.

– A beérkezett alkotásokat szakértő zsűri értékeli, valamint a látogatók is leadhatják szavazataikat az általuk legszebbnek tartott babára, valamint mackóra. A zsűri szavazatainak eredményét szeptember 25-én 10 órakor a Rómer Flóris Múzeum Apátúr házában, hirdetjük ki, míg a Közönségdíjat a kiállítás utolsó napján adják át a Zichy-palotában – mondta Keglovich Ferencné, a Magyar Bababarátok Országos Egyesületének elnöke.

 

Kis Balázs titka

Az Országos Babakiállítással egy időben egy izgalmas, és irodalmi témájú kamarakiállítás is látható. Egy titokzatos győri gyűjtő ajándéka ihlette a Fesztiválközpont új tárlatát, mely József Attila: Altató című verséről szól. Az említett ajándék egy értékes relikvia; az az ágy, amelyben álomra hajtotta fejét a költő versének főszereplője „kis Balázs”.

Mindenki jól ismeri József Attila Altató című versét, hiszen nincs olyan kisgyerek, aki ne hallotta volna. A földszinten található kamarakiállítás a vers mögé néz, megtudhatjuk, ki volt valójában az a kisfiú, akinek íródott a vers, és hogy alakult az ő élete, hogy rímel sorsa a költő jövőt ígérő soraira és hogy fonódik bele a magyar történelem sodrába – emelte ki Tóthné Dr. Kardos Krisztina, a Győri Művészeti és Fesztiválközpont igazgatója.

Gellér Balázs különleges esete

Gellér Balázs, a költő barátjának Gellér Zsuzsannának a gyermeke volt, aki az ötvenes évek derekán, ha tűzoltó nem is, de katona lett, s híradósként szolgált a Petőfi, majd a Maléter laktanyában. Valóban megkapta a távolságot akár egy üveggolyót, ugyanis először Bécsben, majd Torontóban élt. Kanadában villanyszerelőként dolgozott, majd számviteli főiskolát végzett, és főkönyvelőként támogatta családját. 1996-ban, még hazalátogatott Magyarországra, majd két héttel látogatása után, otthona nyugalmában lelt örök álomra.

A 24. Országos Baba- és Mackókiállítás szeptember 25.-től október 8.-ig ingyenesen látogatható. A Zichy-palotában bárki megtekintheti a kiállított remekműveket délelőtt tíz és délután öt óra között. A kiállítás a jogszabályoknak megfelelően védettségi igazolvány nélkül látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában