24 iskolából 220 résztvevő

2021.09.28. 13:42

Diákvetélkedő a Nyelvek Európai Napján a győri Iparkamarában

A Nyelvek Európai Napja alkalmából általános és középiskolás diákok részére rendeztek plakátversenyt és nyelvi vetélkedőt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A tavalyi „Éltető víz” tematikát idén a „Biztonságos és fenntartható vasúti közlekedés, ami összeköt” téma követte a Nyelvek Európai Napja alkalmából szervezett vetélkedőn. Kétszázhúsz résztvevő, 24 iskolából mérte össze tudását kedden az Iparkamarában, a plakátversenyre 51 rajz érkezett.

A szervezők szerint az Európai Unió aktívan ösztönzi polgárait más európai nyelvek elsajátítására.

- A nyelvtudás hozzásegít egymás kultúrájának megismeréséhez, megértéséhez, elfogadásához. 2021-et az unió a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. Ez áll az idén immár 13. alkalommal szervezett vetélkedő középpontjában a nyelvtanulás mellett – fejtette ki lapunknak Dr. Lakatosné dr. Novák Éva, a Europe Direct Iroda vezetője.

A szervezők ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet a klímavédelem fontosságára és népszerűsíteni a vasúti közlekedést, mint környezetbarát közlekedési módot.

- A közlekedés az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátásának egynegyedéért felelős. A klímasemlegesség eléréséhez a közlekedésből származó kibocsátások 90 százalékos csökkentésére van szükség 2050-ig. A fenntartható közlekedés megvalósítása azt jelenti, hogy a felhasználókat kell előtérbe helyezni, és jelenlegi mobilitási lehetőségeiknél megfizethetőbb, hozzáférhetőbb, egészségesebb és tisztább alternatívákat kell biztosítani számukra. Ezért a idei verseny mottója: „Az okos ember számára a legjobb képzés az utazás.”

 

Három kategóriában hirdettek versenyt: alsó tagozatosoknak plakátversenyt, felsősöknek nyelvi és EU-s versenyt, a középiskolások pedig németül és angolul tarthattak prezentációt. Emellett a Facebookon közzétett plakátok közül a legtöbb lájkot gyűjtők készítőit is megjutalmazták. A diákokat filmvetítés és kézműves foglalkozások mellett próbanyelvvizsgával is várták. A versennyel párhuzamosan a tanárok, érdeklődők egy workshopon vehetnek részt. Rozgonyi Zoltán, az Euroexam Vizsgaközpont ügyvezetője, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke tartott előadást „A magyarországi nyelvoktatás jelene, múltja és jövője” címmel. Számos támogató segítette, hogy minél értékesebb nyereményekhez juthassanak a diákok. Nemcsak maguknak, sokszor osztályuknak is nyerhettek példéul: múzeumi belépőt, színházlátogatást vagy egyetemi körtúrát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában