Megfestik az égboltot

2021.08.19. 08:28

Ünnepi tűzijátékok a Balatonon – huszonhárom településen indítanak rakétákat a magasba – programajánló

A balatoni szezon utolsó jelentős attrakciója az augusztus 20-i ünnepi programkavalkád. A Szent István napi kenyérszentelések, a rengeteg zenei és kulturális műsor mellett az est fénypontja, vagy inkább „durranása” a tóparti tűzijáték.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Pixabay

Visszatérnek a tűzijátékok

Két éve, a járvány előtt több mint harminc balatoni településen élvezhettük a rakéták fényözönét. Tavaly a hagyományos forgatókönyvet átírta az élet; mindössze három helyszínen (Balatonvilágos, Fonyód, Siófok) tartottak a tűzijátékot.

Idén sokkal jobb a helyzet: összesen huszonhárom balatoni településen színezik ki az égboltot államalapító királyunk ünnepén. A tóparti tűzijátékok mellett pár településen fényjátékot (Balatonalmádi, Balatonkenese) vetnek be és lesz, ahol tűzzsonglőrök (Balatonfűzfő, Balatonszemes) emelik nemzeti ünnepünk hangulatát.

Balatonfüredi program

A legjobb helyek

A balatoni tűzijátékok vonzerejét az is adja, hogy magaslatról nézve egyszerre örülhetünk a különböző pontokról fellőtt rakétáknak. A balatonakarattyai magaspart, a badacsonyi hegy lába kiváló választás erre. Győr-Moson-Sopron megyéből sokan szokták figyelni a pirotechnikai előadást a tihanyi apátság mellől, a 16. század élt várkapitányról emléket állító Pisky István sétányról is.

A monostor felújítási munkálatai miatt itt most kordonokra számítsunk, de az építők biztosítják átjárást az ódon kőkilátóhoz, ahonnan pazar panoráma nyílik a tóra.

Kezdés három ütemben

Természetesen a szervezők rá is játszanak az egységben az erő elvére: rendszerint két fő turnusban (21 és 22 órakor) vezénylik magasba a színpompás rakétákat a Balaton partján.

Akik megnézték a 21 órás égfestést (idén ebben az időpontban kezdődik a műsor többek közt Balatonlellén, Keszthelyen, Siófokon, Szigligeten, Tihanyban és Zamárdiban), érdemes várniuk, hisz fél tízkor is küldenek magasba rakétákat (Balatonszepezd, Csopak, Zánka), nem beszélve a 22 órás záróakkordról (Alsóörs, Ábrahámhegy, Badacsony, Balatonboglár, Balatonfüred, Fonyód).

Keszthelyi program

Tihanyi móló

„Nálunk az ünnep este hét órakor kezdődik a Tihanyi Tájházaknál. Miután megszegtük új kenyeret és átadtuk az augusztus 20-i helyi díjakat, a Balatonra mélyen benyúló, ívelt alakú hajóállomásról indítjuk a tűzijátékot 21 órakor.

A látványos műsort a kikötőből vagy a Visszhang-domb aljától induló Pisky-sétányról érdemes nyomon követni” – mondta Tósoki Imre, Tihany polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában